Kun je deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
Nieuws en informatie van het Trimbos-instituut | nummer 30 I 17 december 2015
Nieuws

Preventieplan om online gokverslaving te voorkomen

Preventieplan om online gokverslaving te voorkomen

Hoe voorkom je verslaving aan online gokken? Met het oog op de beoogde openstelling van de Nederlandse online kansspelmarkt, vermoedelijk in 2017, is dat een relevante vraag. Het Trimbos-instituut maakte een preventieplan met daarin aanbevelingen voor preventie om online kansspelverslavingsproblematiek in Nederland te voorkomen en terug te dringen.

Lees verder

Inspiratiesessies Freedom First

Onder de titel Freedom First worden op 17 en 18 februari 2016 een aantal inspiratiesessies gehouden om met hulpverleners en cliënten te discussiëren over hoe vrijheid voor mensen met psychische problemen versterkt kan worden in een ambulant en wijkgericht zorglandschap in Nederland. De organisatie ligt in handen van Lister en de FIT-academy van GGZ NHN in samenwerking met het Trimbos-instituut, EAOF en Altrecht GGZ.

Lees verder

Nationaal Congres Alcohol & Drugs 1.0

Op 16 en 17 maart 2016 vindt het Nationaal Congres Alcohol & Drugs 1.0 plaats. Twee inspiratiedagen voor lokaal alcoholbeleid en drugsbeleid. Staatssecretaris Martin van Rijn zal zijn visie geven op alcohol- en drugspreventie. Emmanuel Kuntsche gaat dieper in op vraag waarom jongeren teveel alcohol drinken. Rutger Engels bespreekt preventie van binge drinken. Ton Nabben presenteert onderzoek naar gebruikers van GHB en schetst een beeld van de doorsnee GHB gebruiker op het platteland en in de stad.

Lees verder

Publicaties

Infographic Rookvrij blijven - ook na de zwangerschap

Infographic Rookvrij blijven - ook na de zwangerschap

Deze infographic laat zien hoezeer het van belang is om na de zwangerschap rookvrij te blijven. In de eerste plaats voor de gezondheid van het kind. Meeroken door kinderen komt nog regelmatig voor. Volgens data van het Continu Onderzoek Rookgewoonten uit 2014 wordt in bijna een op de vijf (19 procent) van de gezinnen met kinderen onder de 18 jaar binnenshuis gerookt.

Lees verder

Freedom First

Een onderzoek naar de ervaringen met wijkgerichte ggz-zorg in Triëst, Italië en de betekenis hiervan in Nederland. In Triëst is in 1978 het laatste psychiatrisch ziekenhuis gesloten en zijn ggz-wijkcentra opgezet. In deze centra wordt voortdurend gereflecteerd op waarden en idealen. Daarbij wordt gewerkt vanuit mensenrechtenbenadering. De nadruk in de hulpverlening ligt op de persoon in zijn geheel in plaats van op de ziekte. Freedom First biedt zicht op de alledaagse praktijk van Triëst, met oog voor zowel de goede kanten van het systeem als de onvolkomenheden.

Lees verder

Trainingen/Bijeenkomsten

Omgaan met gedragsveranderingen in de ouderenzorg

Omgaan met gedragsveranderingen in de ouderenzorg

Onbegrepen gedrag van mensen met dementie is zowel voor de persoon zelf als voor de omgeving vaak erg belastend en stressvol. Een goede analyse van het gedrag is essentieel om te weten wat de oorzaak van het gedrag is, zodat de juiste interventie kan worden toegepast. Het congres op 11 januari 2016 is geheel gewijd aan deze problematiek. Wij zijn medeorganisator van het congres.

Lees verder

Train-de-training ‘Geen Paniek’

In deze train-de-trainer training op 29 januari 2016 leert u hoe u de cursus 'Geen paniek' kunt geven. De cursus 'Geen paniek' is voor volwassenen van 18 jaar tot 65 jaar die last hebben van lichte tot matige paniekklachten. Het doel van de cursus is mensen leren om te gaan met paniekklachten, zorgen dat ze meer greep krijgen op gedachten die de angst doen toenemen en leren om zich in voor hen moeilijke situaties te begeven.

Lees verder

Training Shared Decision Making met ROM en workshops

Om ROM beter te benutten in de interactie tussen cliënt en behandelaar zijn binnen het Doorbraakproject ROM enkele modulen ontwikkeld die zeer gewaardeerd worden door de deelnemers. Wij willen ook anderen de gelegenheid geven hiervan te profiteren. Het betreft een training in het gebruik van ROM als bron voor gezamenlijke besluitvorming (shared decision making; SDM). En workshops waar deelnemers leren hoe ze specifieke meetinstrumenten praktisch kunnen toepassen in de behandeling. Training en workshops vinden plaats op 3 februari 2016.

Lees verder

ROPI Terugkomdag

De ROPI Terugkomdag is op 4 februari 2016. Deze training kan alleen gevolgd worden als u eerder de basistraining heeft gevolgd en een 'ROPI verslag' heeft afgerond. De Recovery Oriented Practices Index (ROPI) is een instrument waarmee kan worden nagegaan in hoeverre een organisatie op koers ligt als het gaat om herstelondersteunende zorg.

Lees verder

Extern nieuws

Beter af met minder psychofarmaca

Beter af met minder psychofarmaca

Cliënten in de ouderen- en gehandicaptenzorg krijgen regelmatig psychofarmaca als ze onbegrepen gedrag vertonen. Bewust gebruik van psychofarmaca is hard nodig, maar hoe? Met het nieuwe programma 'Beter af met minder' wil Vilans het oneigenlijk gebruik van psychofarmaca terugdringen. De aftrap van dit landelijke programma is op 22 januari 2016.
Bron: Vilans, 15 december 2015

Lees verder

Masterclass Netwerk Vroege Psychose

De Masterclass 'Individuele routes in het zorglandschap' op 12 februari 2016 biedt volop gelegenheid om met vakgenoten te discussiëren over de ontwikkelingen in de zorgverlening. Hoe komen we tot onze beslissingen welke zorg we aanbieden? Hoe individualiseren we de zorg? Een richtlijn geeft een spanningsveld met de uniciteit van cliënten. Wat zijn de tools van de Zorgstandaard Psychose-module Vroege Psychose om individuele zorg te kunnen geven?
Bron: Phrenos Kenniscentrum, 15 december 2015

Lees verder

Jeugd komt nog heel makkelijk aan drank

De Drank- en Horecawet wordt nauwelijks nageleefd. In zeven van de tien gevallen krijgen jongeren onder de achttien jaar alcohol mee. Vooral in horecazaken (78 procent), cafetaria's (85 procent) en sportkantines (85 procent) kunnen minderjarige jongeren probleemloos alcohol kopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en Universiteit Twente, uitgevoerd in opdracht van 133 Nederlandse gemeenten.
Bron: NRC.nl, 15 december 2015

Lees verder

Woningcorporaties zien toename overlast door verwarde personen

Driekwart van de woningcorporaties zag in 2015 een toename van overlast veroorzaakt door verwarde huurders. Woningcorporaties zien kwetsbare mensen als hun doelgroep, maar zijn tegelijkertijd verantwoordelijk voor het woongenot van omwonenden. Een sluitende aanpak van gemeente, politie, GGZ en maatschappelijke organisaties kan overlast tegengaan. Dit blijkt uit een enquête van Aedes onder 174 corporaties (52 procent van alle corporaties).
Bron: Aedes, 15 december 2015

Lees verder

Cliënten pleiten voor betere herstelgerichte FACT zorg in GGZ

Zeven cliëntenorganisaties roepen zorgverzekeraars en zorgaanbieders op om te investeren in een GGZ waarin herstelgericht werken de standaard is. Dit is de belangrijkste uitkomst van een onderzoek naar de criteria die zorgverzekeraars zouden moeten hanteren bij de inkoop van optimale zorg voor ernstig zieke GGZ-cliënten.
Bron: GGZ Nieuws, 14 december 2015

Lees verder

Eenderde mantelzorgers verliest weleens geduld

Een op de drie mantelzorgers verliest weleens zijn geduld tijdens het zorgen voor een familielid, vriend of buur. Bij negen procent van de mantelzorgers leidt dit tot schreeuwen of het ruw behandelen van degene voor wie zij zorgen. Die cijfers staan in het rapport 'Informele Hulp: wie doet er wat?' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). 
Bron: de Volkskrant, 15 december 2015

Lees verder

Geen e-sigaret onder 18 jaar

De verkoop van elektronische sigaretten (met en zonder nicotine) aan jongeren onder de 18 jaar wordt verboden. Het verbod geldt ook voor de shishapen. Daarnaast is reclame voor e-sigaretten niet meer toegestaan. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De verwachting is dat deze wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet in mei 2016 ingaat.
Bron: Nationale Zorggids, 14 december 2015

Lees verder

Een derde van de arts-assistenten heeft depressieve klachten

Ongeveer een derde (29 procent om precies te zijn) van de arts-assistenten lijdt aan een depressie of depressieve klachten. Dat is ongeveer drie keer zoveel als bij mensen uit de algemene bevolking, zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Michigan waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA.
Bron: Welingelichte kringen.nl, 13 december 2015

Lees verder

Consultatiebureaus onderzoeken alle kinderen op tekenen autisme

Baby's en peuters worden vanaf volgend jaar intensiever onderzocht op signalen van autisme door consultatiebureaus. Het wordt volgens deskundigen steeds duidelijker dat er aan autisme iets te doen is en dat vroeg behandelen effect heeft. 'Hoe eerder het wordt ontdekt, hoe beter', zegt de Leidse hoogleraar orthopedagogiek Ina van Berckelaer.
Bron: de Volkskrant, 12 december 2015

Lees verder

Nieuwe Bob-campagne van start

Vanaf 14 december gaat de nieuwe Bob-campagne van start. De campagne richt zich op situaties waarbij mensen samen een drankje drinken buiten de deur, zoals in het café, de sportkantine of tijdens de vrijdagmiddagborrel. Om de verleiding van een biertje of een wijntje te kunnen weerstaan maakt de automobilist direct kenbaar dat hij Bob is. De campagne loopt tot half maart en is naast via televisie- en radiospots ook weer zichtbaar op borden langs de snelweg.
Bron: Rijksoverheid.nl, 14 december 2015

Lees verder

Impact van ontwerpinterventies op mensen met dementie

Zes interdisciplinaire teams van ontwerpers, wetenschappers, producenten en zorgprofessionals onderzochten de afgelopen maanden op drie zorglocaties in Amsterdam de verbetering van de leefomgeving van mensen met dementie. Uit dit nog lopende onderzoekstraject 'The Art and Science of Dementia Care' - een samenwerking tussen het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en zorgaanbieder Cordaan - zijn een aantal projecten voortgekomen.
Bron: Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, 16 december 2015

Lees verder

Van Rijn: 'Miljoen mensen bijspijkeren over dementie'

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) kondigt aan dat in de komende vijf jaar een miljoen Nederlanders worden bijgespijkerd over dementie. Van Rijn wil het besef en het begrip van de samenleving voor dementie vergroten omdat de hersenaandoening een grotere rol in ons dagelijks leven zal spelen. Dat schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer.
Bron: Rijksoverheid.nl, 17 december 2015

Lees verder

CONTACT:
nieuwsflitsen@trimbos.nl
[T]: 030-2971100


Volg ons op twitter

copyright © Trimbos-instituut 2015