Kun je deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
Nieuwsbrief Tabaksontmoediging | 2018 | nummer 2
Column

Maar dit is zó hoe ik ben! Over zelfbeelden en rookgedrag.

Maar dit is zó hoe ik ben! Over zelfbeelden en rookgedrag.

Winnie Gebhardt, Universitair Hoofddocent Gezondheidsbevordering, Gezondheids- Medische en Neuropsychologie, en keynote speaker op het NNvT congres van 9 februari j.l., schrijft in deze column over de rol van het zelfbeeld bij stoppen met roken.

Onderzoek en projecten

Alomvattend rapport over de e-sigaret

De National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine uit de USA schreef een groot, alomvattend rapport over de gezondheidseffecten van e-sigaretten. De conclusies en het persbericht vatten de 600 bladzijden kort samen.

Cardiovasculaire risico’s van (minder) roken

Een nieuwe meta-analyse in de BMJ toont dat minder roken het risico op hart- en vaatziekten slechts mondjesmaat verlaagt. Minder roken is nog steeds erg schadelijk. Een andere meta-analyse toont dat rokers een drievoudige risicoverhoging op acute hartdood hebben vergeleken met niet-rokers.

Effect hulpmiddelen bij stoppen met roken vermindert in eerste jaar

Het gebruik van hulpmiddelen bij stoppen met roken geeft een sterk voordeel in het begin, maar dit vermindert gaandeweg het eerste jaar, blijkt uit een meta-analyse van 61 studies. Netto blijven rokers die hulpmiddelen gebruiken bij het stoppen na een jaar wel vaker rookvrij vergeleken met mensen die geen hulpmiddelen gebruiken.

Hollandse Nieuwe

Charlotte Anraad (Universiteit Maastricht) toont aan dat korte doktersadviezen, cytisine, sms-ondersteuning en groepstherapie kosteneffectieve maatregelen zijn voor stoppen met roken in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Catherine Bolman (Open Universiteit Heerlen) toont in een kleinschalige EMA-studie de rol van stoppen-met-roken-intentie aan bij het voorkomen van terugval, naast de rol van zelf-effectiviteit en rokers in de omgeving.

Erna Krüsemann (RIVM) heeft een identificatiemethode ontwikkeld om smaakadditieven in tabaksproducten te beschrijven, en dat is nuttig voor regulatie van smaakstoffen in tabak en tabak-gerelateerde producten.

Gera Nagelhout (Universiteit Maastricht) onderzocht de randvoorwaarden en succesfactoren voor het ontwikkelen van leefstijlinterventies bij mensen met een lage SES en concludeerde dat de leef- en belevingswereld van de doelgroep en de doelgroep zelf betrokken moeten worden bij de ontwikkeling.

Andrea Rozema (Universiteit Tilburg) vond na 18 maanden geen effect van de implementatie van een rookverbod op schoolpleinen op de prevalentie van roken, gebruik van e-sigaret en waterpijp.

Karin Verweij (Radboud Universiteit) zag in een Mendeliaans randomisatie onderzoek weinig aanwijzingen voor een causale relatie tussen nicotine-, alcohol-, cafeïne- en cannabisgebruik.

Beleid

Geen goedkeuringsprocedure voor nieuwsoortige tabaksproducten

In januari 2017 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin de regering werd opgeroepen ook voor nieuwsoortige tabaksproducten een goedkeuringsprocedure in plaats van de bestaande kennisgevingsprocedure in te voeren. Na onderzoek heeft de regering besloten om geen vergunningsstelsel in te voeren omdat alle nieuwe producten altijd aan de voorwaarden van de Tabaksproductenrichtlijn moeten voldoen.

Uitstalverbod bij afhaalpunt in tabaksspeciaalzaken

In antwoord op Kamervragen schrijft staatssecretaris Blokhuis, dat tabaksspeciaalzaken, die tevens als afhaalpunt voor het ophalen van pakketten dienen, ervoor moeten zorgen dat mensen vanaf 2022 niet meer geconfronteerd worden met zichtbare tabaksproducten, ondanks dat is afgesproken dat tabaksspeciaalzaken buiten het algemene uitstalverbod zullen gaan vallen.

Gerechtshof Den Haag verbiedt rookruimtes in horeca

De uitzondering op het rookverbod voor rookruimtes in horeca-inrichtingen is ongeldig, want in strijd met het FCTC. Dat heeft het gerechtshof Den Haag op 13 februari 2018 bepaald in de vordering die Clean Air Nederland (CAN) tegen de Staat had ingesteld. 

Media

Steun voor aangifte tegen de tabaksindustrie

Het NTvG, gezondheidsfondsen, patiëntorganisaties, (academische) ziekenhuizen, de verslavingszorg, GGz-instellingen, huisartsen, kinderartsen, tandartsen, verloskundigen, gynaecologen, cardiologen, fysiotherapeuten, verpleegkundigen en verzorgenden. De lijst organisaties die de aangifte tegen de tabaksindustrie steunen groeit nog steeds. Het Openbaar Ministerie (OM) beslist naar verwachting 22 februari of het de tabaksfabrikanten al dan niet gaat vervolgen.

Universiteit Utrecht verbreekt financiële band met tabaksindustrie

De Universiteit Utrecht heeft aan PMI Impact laten weten geen prijs te stellen op financiering van een onderzoek naar tabakssmokkel. Het onderzoek gaat door, maar wordt gefinancierd door de universiteit zelf.

Rapport Smoke Free Partnership conferentie

Het rapport 'Tobacco research in the European Union: Call for action and lessons learned' is nu beschikbaar. Het is een weergave van een eerder gehouden conferentie over tabak en onderzoek door het Smoke Free Partnership, waarbij vooraanstaande academici, onderzoekers en beleidsmakers spraken over de lacunes in onderzoek naar het tabaksbestrijdingsbeleid in Europa.

Per 1 februari rookverbod op 24 stranden in Thailand

De maximale boete voor het opsteken van een sigaret kan oplopen tot een jaar gevangenisstraf.  

Agenda

Binnenlandse bijeenkomsten

Symposium 'Op school steek je niks op! Onderweg naar een rookvrije generatie' bij Tranzo, Tilburg University: Tilburg, 23 maart 2018.

Voorjaarscongres NVVP: Discussiegroep: Zien roken doet roken, de hoogste tijd voor een rookvrije GGZ?!. MECC, Maastricht, 12 april 2018 , 8.30-10.00 uur

Buitenlandse bijeenkomsten

17th World Conference on Tobacco or Health (WCToH), 7-9 maart 2018, Kaapstad, Zuid-Afrika.

The E-Cigarette Summit USA, 30 Apr 2018, Washington Marriott Georgetown, Washington DC, VS.

Annual E-Cigarette Summit in the UK, 15 November 2018, at The Royal Society, Londen, VK.

ENSP International Conference on Tobacco Control 2018, 14-16 juni 2018, Madrid, Spanje.

Gastredacteuren

Deze nieuwsbrief is samengesteld en geschreven door Hugo Meijer en Sebastiaan van Dort, coassistenten bij het Trimbos-instituut.

Redactie:

Esther Croes
Toine Ketelaars
tabaksontmoediging@trimbos.nl

www.trimbos.nl
www.rokeninfo.nl

Volg ons op twitter

copyright © Trimbos-instituut 2016