Kun je deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
Nieuwsbrief IJslandse preventiemodel | nummer 2 | maart 2019

Deze nieuwsbrief van het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut houdt u op de hoogte van de pilot waarin zes Nederlandse gemeenten experimenteren met het IJslandse preventiemodel. Ook ontvangt u uitnodigingen voor bijeenkomsten, publicaties en andere updates over het IJslandse preventiemodel.

Kijk voor de laatste updates over het IJslandse model en over de pilot ook op onze website: www.trimbos.nl/IJsland

Inspiratie uit IJsland

Nieuwe factsheet: De IJslandse aanpak en kansen voor Nederland

Wat houdt het IJslandse preventiemodel precies in? Welke effecten heeft het model gehad en waar moet je rekening mee houden bij de vertaling van het IJslandse preventiemodel naar de Nederlandse situatie? In deze factsheet beantwoorden we deze vragen op basis van informatie uit de wetenschappelijke literatuur die ten grondslag ligt aan het IJslandse preventiemodel. 

Te lezen in de factsheet:
- Trends in middelengebruik onder IJslandse jongeren
- De IJslandse manier van werken
- De effectiviteit van het IJslandse preventiemodel
- Belangrijke aspecten voor de vertaling naar de Nederlandse situatie

Klik hier voor de factsheet

Nu al aan de slag met het IJslandse preventiemodel?

Van verschillende partijen ontvangen wij de vraag of zij nu al aan de slag kunnen met het IJslandse preventiemodel. We delen graag wat u nu al kunt doen om te werken aan een effectief preventiebeleid voor alcohol, drugs en tabak.

Klik hier om te lezen wat u nu al kunt doen 

Het pilottraject in Nederlandse gemeenten

De planning van het pilottraject in Nederland

Zes Nederlandse gemeenten nemen deel aan de pilot van het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinsituut waarin we verkennen op welke manier het IJslandse preventiemodel kan worden toegepast in Nederland.

Stap 1: Verkennen in IJsland (medio 2018)

Stap 2: Data verzamelen (eind 2018)

Stap 3: In gesprek met lokale stakeholders (begin 2019)

Stap 4: Aan de slag met interventies en maatregelen (2019/2020)

Stap 5: Evaluatie (eind 2020 en begin 2021)

IJslandse experts helpen Nederlandse gemeenten

Wie anders dan de IJslanders zelf kunnen beter toelichten wat hun model zo succesvol maakt? 11 februari kwamen de IJslandse experts op het gebied van preventie van middelengebruik bij jongeren naar Nederland, om de zes Nederlandse gemeenten die deelnemen aan de pilot voor het IJslandse preventiemodel te bezoeken. Tijdens deze bijeenkomsten nodigden de verschillende gemeenten lokale stakeholders uit om samen de eerste resultaten te bespreken en na te denken over vervolgstappen. 

Lees hier meer over het bezoek van de IJslanders

Edam-Volendam aan de slag met het IJslandse preventiemodel

Naast het traject van het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut, is de gemeente Edam-Volendam ook aan de slag met IJslandse preventiemodel. Edam-Volendam is in samenwerking met de Universiteit Utrecht begonnen met de ontwikkeling van het programma LEF. Dit programma is geïnspireerd op het IJslandse model, maar maakt geen gebruik van de IJslandse methodiek en expertise. Meer informatie over het programma LEF, vindt u op hun website.

Uit het veld

Amersfoort experimenteert met succesvolle IJslandse aanpak drank- en drugspreventie

In de gemeente Amersfoort, een van de zes pilot gemeenten, kwamen betrokken partijen bij elkaar waarbij de IJslandse experts het model toelichtten en de eerste resultaten werden besproken.

Klik hier voor het artikel 

IJsland bezoekt Urk

De IJslandse experts bezochten een bijeenkomst in pilotgemeente Urk, waarin met lokale partijen de eerste resultaten werden besproken. 

Klik hier voor het artikel

Staatssecretaris Paul Blokhuis komt naar Dedemsvaart

Op 14 maart bezocht Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid Dedemsvaart, waarbij hij leerlingen en docenten van twee lokale scholen ontmoetten. Beide scholen nemen deel aan de pilot van het IJslandse preventiemodel. Tijdens het bezoek zijn de eerste resultaten gedeeld door de wethouder en ging Paul Blokhuis het gesprek aan met de jongeren van beide scholen.

Klik hier voor het artikel 

NOS: 'IJslandse methode moet Volendamse jeugd van de drank helpen'

De NOS schreef een artikel over het traject in Edam-Volendam. Samen met de Universiteit Utrecht experimenteert ontwikkelen zij het programma LEF, dat geïnspireerd is op het IJslandse model.

Lees hier het hele artikel

Agenda

Wat kun je de komende tijd verwachten?

Medio 2019 organiseren het Nederlands Jeugdinstituut en het Trimbos-instituut een inspiratiesessie over het IJslandse preventiemodel. In deze inspiratiesessie duiken we dieper in de rol die ouders kunnen spelen bij de preventie van middelengebruik. In een volgende nieuwsbrief delen we meer informatie over deze inspiratiesessie.

Blijf ondertussen op de hoogte via onze pagina: www.trimbos.nl/IJsland

#trimbosgemeenten

Naast het ondersteunen van de pilotgemeenten binnen het IJslandse preventiemodel doet het Trimbos-instituut meer voor gemeenten. Het Gemeenteteam van het Trimbos-instituut ondersteunt gemeenten bij het ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid voor de leefstijlthema's alcohol, drugs en tabak. Meer weten? Neem een kijkje op onze pagina of volg ons op Twitter!

REDACTIE: Lian Smeets, Jeroen de Greeff
CONTACT: IJsland@trimbos.nl
WEBSITE: https://www.trimbos.nl/IJsland

powered by Aan Zee