Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Rookvrije Start-    

Conferentie Rookvrije Start: 26 juni 2019

Conferentie Rookvrije Start: 26 juni 2019

Vindt u ook dat elk kind recht heeft op een Rookvrije Start? En wilt u zich hiervoor inzetten?

Kom dan op 26 juni 2019 naar de ambassadeursconferentie in Stadscafé De Observant te Amersfoort. Deze dag is voor alle zorgprofessionals die (aanstaande) ouders willen helpen bij het stoppen met roken. Het interactieve programma bestaat uit verschillende plenaire bijdragen en verdiepende workshops, waarbij motiverende gespreksvoering en samenwerken de rode draad vormen. Laat u inspireren door goede voorbeelden! Er is tijdens de conferentie veel ruimte om met elkaar kennis en ervaringen uit te wisselen.

Meld u hier snel aan. Er zijn slechts 130 plekken beschikbaar.

Helpt u mee met uw VSV?

Helpt u mee met uw VSV?

Als hulpverlener in de geboortezorg zet u zich in om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken. Om zicht te krijgen op hoe dat in de praktijk gaat is het Trimbos gestart met de monitor Zorgpaden stoppen met roken begeleiding VSV's.

Is uw organisatie aangesloten bij een Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV)? Bent u voorzitter van een VSV of een geboortezorgprofessional die met (aanstaande) ouders werkt én verbonden is aan een VSV? Help dan mee en vul de online vragenlijst in! En verspreid het onder collega's, dan maakt uw VSV kans op gratis e-learnings. De Taskforce zal met deze resultaten VSV's ondersteunen bij het verbeteren van stoppen met roken begeleiding binnen de geboortezorg. 

Klik hier voor meer informatie.

Taskforce Rookvrije Start ondertekent het Preventieakkoord

Taskforce Rookvrije Start ondertekent het Preventieakkoord

In het Nationaal Preventieakkoord 'Naar een gezonder Nederland' zijn met een groot aantal partijen afspraken gemaakt om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren. Kinderen groeien op in een rook- en tabaksvrije omgeving, zodat ze niet langer blootgesteld worden aan meeroken en niet verleid worden om te gaan roken. Dat begint met een rookvrije zwangerschap en het creëren van rookvrije omgevingen waar het opgroeiende kind komt, van speeltuin tot sportvereniging.

Bekijk het Nationaal Preventieakkoord.

Bijeenkomst huisartsen en praktijkondersteuners

Bijeenkomst huisartsen en praktijkondersteuners

Op 29 januari vond een bijeenkomst plaats voor huisartsen en praktijkondersteuners, georganiseerd door het Trimbos en het NHG. Naast een interactieve quiz over de feiten en cijfers, sessies over nicotinevervangende middelen en het begeleiden van zwangeren bij stoppen met roken, was er ook een rollenspel met trainersacteur. Wij hebben tijdens de bijeenkomst beter inzicht gekregen in de behoeften van de beroepsgroepen. Dat is belangrijk voor een goede implementatie van een Rookvrije Start. Wij kijken er naar uit om zo vaker ervaringen en behoeften te kunnen delen!

Lees hier meer over deze bijeenkomst.

Nieuw! Folder over fertiliteit en roken

Nieuw! Folder over fertiliteit en roken

Eind februari komt er een folder voor stellen die een kinderwens hebben. De folder besteedt aandacht aan de invloed van roken op vruchtbaarheid en bespreekt de voordelen van stoppen met roken voorafgaand aan een zwangerschap. Ook staat in de folder hoe je kunt stoppen met roken. Deze folder is geschikt voor alle opleidingsniveaus.

Houd de toolkit in de gaten, want daar verschijnt de folder binnenkort op.

Landelijke aanpak voor Kansrijke Start kinderen

Landelijke aanpak voor Kansrijke Start kinderen

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. In de praktijk blijkt dat 14 procent van de Nederlandse kinderen een valse start kent door bijvoorbeeld vroeggeboorte. Daarom slaan het ministerie van VWS, gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg de handen ineen in het actieprogramma Kansrijke Start. Met als doel om meer kinderen een kansrijke start te geven.

De Taskforce Rookvrije Start sluit hier mooi bij aan. Baby's die tijdens of na de geboorte zijn blootgesteld aan tabak beginnen namelijk ook met een achterstand aan zijn of haar leven. 

Zie hier het actieprogramma Kansrijke Start.

Nascholing nicotinevervangende middelen

Nascholing nicotinevervangende middelen

Het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen organiseert op 15 mei een nascholingsavond nicotinevervangende middelen in de zwangerschap. Deze nascholing is geschikt voor praktijkondersteuners, huisartsen, SMR-coaches en verslavingsartsen. Heeft u ervaring met het gebruik van nicotinevervangende middelen bij stoppen-met-roken begeleiding? En begeleidt u ook vrouwen die roken in de zwangerschap? Dan is deze nascholing geschikt voor u! 

Meld u hier aan.