Direct naar artikelinhoud

Eenderde mantelzorgers verliest weleens geduld

Een op de drie mantelzorgers verliest weleens zijn geduld tijdens het zorgen voor een familielid, vriend of buur. Bij 9 procent van de mantelzorgers leidt dit tot schreeuwen of het ruw behandelen van degene voor wie zij zorgen.

Eenderde mantelzorgers verliest weleens geduld
Beeld anp

Die cijfers staan in het rapport 'Informele Hulp: wie doet er wat?' dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag presenteert. In Nederland zorgen volgens het rapport 4 miljoen mensen voor een hulpbehoevende partner, een gehandicapt kind, een ouder, een buur of een vriend. Een op de tien van hen voelt zich hierdoor overbelast. Degenen voor wie de zorg te veel wordt, verliezen vaker hun geduld.

Een op de tien mantelzorgers voelt zich overbelast

Hulp in omgeving

In 2007 deed het SCP zijn laatste grote onderzoek naar mantelzorgers. Voor dit onderzoek zijn eind 2014 7.300 personen ondervraagd. De overheid verwacht steeds meer dat hulpbehoevenden hulp regelen in hun omgeving. De overheid springt alleen nog bij als dat niet lukt. Mantelzorgers helpen bij het huishouden of bij de persoonlijke verzorging en verpleging, anderen geven emotionele steun of helpen bij het vervoer.

Van de mantelzorgers is 58 procent vrouw. Vier op de vijf mantelzorgers helpen een familielid, het vaakst een (schoon)ouder of een partner, 16 procent helpt een vriend, 6 procent verleent mantelzorg aan een buur. Degene die geholpen wordt, is ook vaker vrouw (twee op de drie) en heeft in meer dan de helft van de gevallen lichamelijke beperkingen. 16 procent van degenen voor wie wordt gezorgd is dementerend, 12 procent heeft een psychische ziekte als depressie en 7 procent is terminaal ziek.

Mantelzorg is zeker niet alleen maar zwaar: 80 procent van de mantelzorgers zegt te genieten van de leuke momenten, ze krijgen bovendien een goed gevoel van het helpen van de ander. Veel mensen die voor hun partner zorgen, hopen bovendien zo de professionele zorg zo lang mogelijk buiten de deur te houden.

Mantelzorg is zeker niet alleen maar zwaar: 80 procent van de mantelzorgers zegt te genieten van de leuke momenten

Geduld

Maar als een mantelzorger overbelast is, te veel taken heeft en als de hulpbehoevende de hulp niet waardeert, is de kans groter dat hij zijn geduld verliest. Weinig mantelzorgers maken gebruik van voorzieningen waarbij professionals tijdelijk hun taken overnemen zodat zij kunnen bijkomen. Een grote groep van hen weet niet dat dergelijke ondersteuning er is of durft niet om hulp te vragen.

'Niet eerder is gemeten hoeveel mantelzorgers hun geduld verliezen', zegt een woordvoerder van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. 'De overbelasten verliezen vaker hun geduld. Daarom moeten mantelzorgers eerder worden ondersteund. Ook de 80 procent die een goed gevoel krijgt van het helpen, zou van bijvoorbeeld de huisarts of het wijkteam moeten horen wat zij kunnen doen om te voorkomen dat het te veel wordt.'

Mantelzorgers moeten eerder worden ondersteund
Woordvoerder Mezzo, landelijke vereniging voor mantelzorgers