Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief DGSG - zomer 2019

De zomer is in volle gang en voor een aantal van jullie zal de vakantie begonnen zijn! Dit geldt ook voor een deel van het team DGSG, maar tevens wordt er hard door gewerkt. Aan heel veel nieuwe dingen! Lees daarom snel deze nieuwsbrief. En bovenal: geniet van de zomer!

Een nieuwe naam!

Een nieuwe naam!

Al 30 jaar bestaat de naam 'De gezonde school en genotmiddelen'. En na 30 jaar gaan we afscheid nemen van deze naam en is het tijd voor vernieuwing. De term 'genotmiddelen' voldoet niet meer en met het nieuwe thema gamen & sociale media dekt het niet voldoende de lading.

De nieuwe naam wordt: Helder op School

Het gaat enerzijds over dat je helder bent op school als je geen middelen gebruikt of niet te veel gamet. Anderzijds gaat het ook over het maken van heldere afspraken over roken, alcohol en druggebruik. Dat je helder bent als school, maar ook helder als ouder: wat vind je toelaatbaar en wat niet? Helder over roken, alcohol, drugs en gamen.

Bij een nieuwe naam hoort ook een nieuwe huisstijl. Je hebt hiervan al een voorproefje gezien in de uitnodiging voor ons feestje ter ere van ons 30-jarige bestaan. De komende tijd gaan we de nieuwe naam en huisstijl doorvoeren op onze nieuwe producten en ook op de bestaande producten. Tijdens onze bijeenkomst op 21 november aanstaande krijg je meer te zien van de nieuwe huisstijl, en dan lanceren we ook onze nieuwe website.

Samen Fris

Samen Fris

De nieuwe interventie voor de onderbouw vo heeft een naam gekregen: Samen Fris
Met Samen Fris gaan leerlingen én ouders samen aan de slag om te zorgen dat hun kind fris blijft door niet te roken, alcohol te drinken en/of te blowen.

Voor de zomervakantie is Samen Fris voor het eerst uitgeprobeerd op vier scholen, verspreid door Nederland en van vmbo tot vwo. Met behulp van interviews, observaties en vragenlijsten, is onderzocht of Samen Fris in de klas uitvoerbaar is en bijdraagt tot een gezonde ontwikkeling bij de leerlingen.
De eerste resultaten waren bemoedigend: Samen Fris lijkt bij te dragen aan de risicoperceptie van de leerlingen. En als het lesprogramma volledig wordt uitgevoerd zoals beschreven, zorgt het ook voor een goede bijstelling van de sociale norm.
Ook kwam uit de pilot naar voren dat Samen Fris beter aansluit bij het tweede leerjaar. Daarom is besloten om de interventie alleen voor dit leerjaar aan te bieden.

Aan de hand van de pilot, zijn er aanpassingen gedaan aan het materiaal. Samen Fris komt naar verwachting beschikbaar vanaf eind september 2019. Binnenkort verschijnt er een flyer over dit nieuwe lesprogramma.

Het komend schooljaar aan de slag met de nieuwe interventie? Meld je nu aan voor de Train-de-Trainer

Smokefree challenge 2019-2020

Het schooljaar 2018-2019 zit er ook voor de Smokefree challenge op. We zijn tevreden: er deden meer klassen mee dan het jaar hiervoor en uit de evaluatie is gebleken dat het met de Smokefree challenge is gelukt de sociale norm vast te houden om niet te roken.

Op basis van jullie en onze ervaringen zijn we gestart met de voorbereidingen voor een nieuwe wedstrijdronde Smokefree challenge. Deze gaat op 1 november 2019 van start.

Binnenkort ontvangt iedere contactpersoon Smokefree challenge van ons een e-mail met een wervingspakketje voor het komende schooljaar, dat nu ook een wervend filmpje zal bevatten voor de scholen. In deze mail zullen we ook berichten over de aanpassingen die we doen voor de nieuwe ronde.

Ben je nog geen contactpersoon voor de Smokefree challenge, maar verwacht je volgend schooljaar wel met een aantal scholen mee te doen: mail naar dgsg@trimbos.nl en wij helpen je verder.

Richtlijnen Verslavingspreventie Onderwijs vernieuwd

Richtlijnen Verslavingspreventie Onderwijs vernieuwd

In 2016 zijn voor het eerst de richtlijnen voor verslavingspreventie in het onderwijs verschenen. Deze richtlijnen geven duidelijkheid over de manier van werken, de beschikbare interventies en de theoretische onderbouwing voor verslavingspreventie. De afgelopen periode hebben de richtlijnen een update gekregen. De nieuwste Richtlijnen zijn vanaf vandaag te downloaden op onze website. 

Trainingen

Voor het najaar staan nog de volgende train de trainer bijeenkomsten op de planning:

Ben je verhinderd voor een training of zit deze vol? Mail naar dgsg@trimbos.nl en we plaatsen je op een wachtlijst. Bij veel belangstelling plannen we snel een volgende training.

Verkenning effectief alcoholbeleid hoger onderwijs

Verkenning effectief alcoholbeleid hoger onderwijs

Eind 2018 is het Nationaal Preventieakkoord getekend. In het akkoord zijn maatregelen opgenomen die zich richten op de aanpak van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Eén van de doelstellingen in het akkoord is het realiseren van een afname van overmatig en/of problematisch drinkende studerende jongvolwassenen. De verwachting is dat veel gezondheidswinst te halen is bij de doelgroep studenten (hbo en wo), aangezien hier in verhouding tot andere onderwijstypen, nog weinig preventieve maatregelen worden toegepast en relatief veel wordt gedronken. Overmatig en zwaar alcoholgebruik moet in de toekomst een minder vanzelfsprekend onderdeel van het studentenleven worden.

In dit kader vindt door middel van interviews een verkenning plaats bij onderwijsinstellingen.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het studentenproject? Stuur dan een mail naar studenten@trimbos.nl.

Overig nieuws

  • Licentie In Charge
    Ben jij als trainer In Charge of Be wise, think twice in bezit van een licentiecode voor de digitale docentenomgeving? De codes werken maar één schooljaar en helaas zijn bij het opschonen ook jullie codes vervallen. Ben jij nog steeds actief als trainer het komende schooljaar en wil je een nieuwe licentiecode ontvangen? Stuur dan een mail naar dgsg@trimbos.nl en we sturen je een nieuwe code toe. De licentiecode is steeds voor één jaar geldig.
  • Op zoek naar ... contactgegevens nieuwe website
    Een nieuwe naam betekent ook een nieuwe website. Deze gaan wij dit najaar lanceren.
    Op deze website gaan we ook weer contactgegevens plaatsen van alle instellingen die ons programma implementeren, zodat we de bezoekers goed kunnen doorverwijzen.
    Graag ontvangen we van iedere instelling de juiste contactgegevens waar we naar kunnen doorverwijzen. Dit mag bijvoorbeeld een e-mailadres zijn van een preventieafdeling of de naam en het e-mail adres van een contactpersoon. Daarbij ontvangen we ook graag de juiste naw-gegevens van je instelling.
    Gelieve de juiste gegevens door te geven uiterlijk 9 september aanstaande via dgsg@trimbos.nl.