Kun je deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
Nieuwsbrief - 18 november 2014    

Gezocht: Begeleidingscommissie Bolontsmetting

De KAVB start een nieuw initiatief voor onderzoek naar het ontsmetten van bloembollen. Met crowdfunding onder de leden wil de KAVB geld ophalen voor onderzoek naar het ontsmetten van bloembollen met het middel Nontox. Adjunct-directeur André Hoogendijk: "De sector zit in een impasse door het wegvallen van Formaline. In de zoektocht naar alternatieven slaan we een nieuwe weg in." De KAVB is op zoek naar telers die willen deelnemen aan de begeleidingscommissie voor het onderzoek. Zodra de begeleidingsgroep is geformeerd, ontvangen alle leden een uitnodiging om deel te nemen aan het onderzoek.

Met het middel Nontox van het bedrijf Watter zijn het afgelopen jaar mooie resultaten geboekt bij lelies. Bij lelies heeft Nontox een goede werking tegen bacteriën, schimmels en virussen. Dat geeft in ieder geval aanleiding om het middel ook te testen op andere gewassen zoals narcis, tulp en hyacint. Hoogendijk: "Nontox zit nu nog in het stadium dat mensen erin geloven of er juist niet in geloven. Met dit onderzoek willen we objectief vaststellen of het middel werkt op bacteriën en schimmel in andere gewassen. Dan kunnen ondernemers op basis van feiten hun keuzes maken."

Hoewel de plannen nog niet volledig zijn uitgekristalliseerd, staan de volgende kaders vast:

  • deelnemers leggen een vast bedrag in
  • al het ingelegde geld gaat naar het onderzoek
  • het middel Nontox wordt getest op verschillende gewassen
  • alleen deelnemers krijgen de resultaten van het onderzoek
  • deelnemers krijgen een gegarandeerde korting op een Watter machine
  • deelname staat alleen open voor leden van de KAVB

Om het onderzoek te begeleiden is de KAVB op zoek naar telers die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van Nontox en het onderzoek van nabij kritisch willen volgen. Bij deze telers worden dan ook de eerste praktijkproeven gedaan. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven bij André Hoogendijk, hoogendijk@kavb.nl. Zodra de begeleidingsgroep is geformeerd, ontvangen alle leden een uitnodiging om zich aan te melden voor het onderzoek.

Zet kavb@kavb.nl in uw adresboek, dan mist u onze nieuwsbrief niet meer!

Powered by e-Vision