Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Rookvrije Zorg - 2020 | nummer 2
Nieuw op de website

Wachtkamerfilmpje rookvrije GGZ en verslavingszorg

Bij het rookvrij maken van een zorginstelling is het belangrijk om draagvlak te creëren bij de cliënten en bezoekers. Daarom zijn er wachtkamerfilmpjes ontwikkeld waarin wordt uitgelegd wat rookvrije zorg betekent. Bij de pijler communicatie staat nu onder het wachtkamerfilmpje voor rookvrije ziekenhuizen een aparte versie voor de GGZ en de verslavingszorg.

E-learnings stoppen met roken in de zorg

Er staat een overzicht van e-learnings voor zorgverleners bij de pijler opleiding en training over stoppen met roken zorg. Deze e-learnings voor verschillende doelgroepen gaan in op de tabaksverslaving, het korte advies, motivatie geven om te stoppen en nog veel meer. Een actueel overzicht staat in deze spreadsheet.

Dossier corona en roken

Op de website van het Trimbos-instituut staat informatie voor zorgprofessionals over roken en corona. In dit coronadossier staat een interessante blog van Marc Willemsen over het nut van stoppen met roken tijdens de coronapandemie. Esther Croes heeft een blog geschreven over de misvattingen omtrent roken en corona. Daarnaast is er een wachtkamerposter beschikbaar over stoppen met roken tijdens de coronapandemie.

Factsheet e-sigaretten

De factsheet elektronische sigaretten is nu gratis te downloaden in de webwinkel van het Trimbos-instituut. Deze factsheet vat feiten over de e-sigaret samen, afkomstig uit nationaal en internationaal wetenschappelijke literatuur en beleidsdocumenten. Aan bod komen kenmerken van e-sigaretten, cijfers over het gebruik, impact op de (volks-)gezondheid en wet- en regelgeving. 

Kaartjes met Very Brief Advice

Wereld Niet Roken dag (31 mei) vraagt aandacht voor stoppen met roken. Daarom zijn er zakkaartjes ontworpen voor verpleegkundigen en artsen over het 'Very Brief Advice' (kort advies) en nicotinevervangende middelen. Nu is er ook een compact visitekaartje met alleen het 'Very Brief Advice' beschikbaar. Deze kaartjes zijn nu digitaal te vinden bij de pijler identificatie, diagnostiek en stopbegeleiding. Interesse in een aantal fysieke exemplaren? Neem contact op met rookvrijezorg@trimbos.nl 

"Rookt u?"

Met Wereld Niet Roken Dag (31 mei) vragen wij aandacht om met patiënten over het (stoppen met) roken in gesprek te gaan. In dit korte filmpje laten zorgverleners zien hoe de rookstatus uitgevraagd wordt. Dit is een belangrijke eerste stap in het motiveren van patiënten om te stoppen met roken. 

Lopende zaken

Meedenken over een stoppen met roken e-learning?

Het Trimbos-instituut ontwikkelt momenteel een e-learning voor alle zorgverleners van Nederland over het starten van het gesprek over roken met patiënten. Naast voorbeeldzinnen om het gesprek te starten, komen ook de negatieve gevolgen van roken, stopmethoden en doorverwijzen aan bod. Meedenken over de inhoud van deze e-learning? Laat het weten aan MWoudenberg@trimbos.nl

Stoptober 2020

Hoe kunnen zorginstellingen de landelijke campagne 'Stoptober, 28 dagen niet roken!' in de praktijk brengen ten tijde van COVID-19? In deze periode is stoppen met roken extra belangrijk. Maar de reguliere promotiematerialen (zoals flyers, posters, visitekaartjes of wachtkamerfilmpjes) zijn misschien minder doeltreffend ten tijde van de 1,5 meter-samenleving en zoveel mogelijk thuisblijven. Eventuele alternatieve behoeften en ideeën over hoe instellingen Stoptober kunnen inrichten en/of promoten zijn van harte welkom via stoptober@trimbos.nl

Agenda

In verband met de coronacrisis in Nederland en in veel andere landen, zal er komende periode maar een beperkt aantal openbare bijeenkomsten plaatsvinden.

Webinar 'Stoptober 2020': Op 23 juni 2020 (11.00-12.00) vindt het webinar voor zorgverleners over Stoptober 2020 plaats. De activiteit is geaccrediteerd voor 1 punt bij het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. Deelname is gratis, aanmelden kan via mamstel@trimbos.nl. Uiterlijk een week van te voren hoort u hoe u kunt deelnemen.

Webinar 'Goede zorg = Rookvrije zorg': Op 30 juni 2020 (13.00-14.00) vindt het webinar van Verslavingskunde Nederland voor zorgverleners over rookvrije zorg plaats. De webinar is bedoeld voor professionals van zorginstellingen die hun organisatie rookvrij willen maken, zoals medewerkers van de GGZ, ouderenzorg, jeugd(gezondheids)zorg, ziekenhuizen, revalidatiezorg, verslavingszorg, gehandicaptenzorg en iedereen die vragen heeft over het rookvrij maken van de organisatie. U kunt zich aanmelden via rookvrijezorg@trimbos.nl.

'Stoptober, 28 dagen niet roken!': In september 2020 start de inschrijving voor de 7e editie van de landelijke campagne 'Stoptober, 28 dagen niet roken!', met een Stoptober-website, -app, -magazine en aan de coronamaatregelen aangepast -huis. Gratis Stoptober-materiaal is binnenkort te bestellen bij het Trimbos-instituut. Meer informatie volgt.

 

Wilt u meer weten over de meest recente nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van tabaksverslaving en tabaksontmoediging? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief Tabaksontmoediging