Kun je deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
  

Wist u dat sommige vlinders meer dan een half jaar leven, terwijl andere maar twee weken oud worden? Het heeft alles te maken met de manier waarop ze overwinteren. 

Vlinders in winterslaap

De meeste vlinders in Nederland brengen de winter door als eitje, rups of pop. Een paar waaghalzen overwinteren als vlinder: de kleine vos, de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. Zij zijn ze komende maanden in diepe rust en verschijnen weer in het voorjaar. 

Foto: De citroenvlinder kan prima tegen strenge vorst (Annet Oldenkamp)

Meer lezen

Overwinteren in het buitenland

Voor sommige vlinders is de winter in Nederland te koud. Zij vliegen in het najaar naar Zuid-Europa of Noord-Afrika, waar het in de winter warmer is. De atalanta en de distelvlinder zijn voorbeelden van soorten die dit doen. Zij worden daarom 'trekvlinders' genoemd.

Meer over trekvlinders

Veel atalanta's

Normaal gesproken overwinteren atalanta's in Zuid-Europa; ze kunnen namelijk niet tegen strenge vorst. De laatste decennia blijven steeds meer atalanta's in ons land. Klimaatverandering speelt wellicht een rol. De afgelopen milde winters hebben veel vlinders het overleefd, maar als komende winter streng wordt, zullen ze het niet redden.

Lees meer tuintips

Vlinderkastje

Vlindersoorten die als vlinder overwinteren zoeken beschutte plekjes op. Vaak verschuilen ze zich op rommelzolders, in schuurtjes of tussen de bladeren. En heel soms in een vlinderkastje.

Meer over vlinderkastjes

Een vlinder in je huis

Sons vind je in huis een vlinder in winterrust. U kunt de vlinder het beste voorzichtig vangen in een glas, en buiten vrijlaten op een beschutte plek. Of zet hem in een vlinderkastje! Op een koele droge plek heeft de vlinder de meeste overlevingskansen.
Op de foto twee dagpauwogen in winterrust.

Lees verder

Voor de feestdagen

Op zoek naar een leuk cadeautje voor de feestdagen? Kijk eens in onze webshop! Zo zijn er nu 7 nieuwe doeken van 'Schilderen op Nummer' met prachtige vlinders en libellen. Of bestel het familiespel Mariposas. 

En natuurlijk ook allerlei leuke boeken over vlinders, libellen en tuinieren. 

Naar de webshop

Powered by AanZee