Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Rookvrije Start-    

Hoe wordt er in uw VSV samengewerkt op stoppen met roken?

Hoe wordt er in uw VSV samengewerkt op stoppen met roken?

We zijn in februari gestart met het in kaart brengen van de manier waarop binnen Verloskundig Samenwerkingsverbanden (VSV's) samengewerkt wordt in de begeleiding en doorverwijzing van rokende (aanstaande) ouders. Deze input gebruiken we om jullie te kunnen adviseren over effectief motiveren, doorverwijzen en overdragen van rokende (aanstaande) ouders.

Veel zorgverleners hebben de vragenlijst inmiddels ingevuld. Hartelijk dank daarvoor! Heeft u de vragenlijst nog niet ingevuld? Het kan nog steeds! We willen nadrukkelijk ook vragen of degene die het beste op de hoogte is van het stoppen met roken-beleid binnen het VSV (bijvoorbeeld iemand uit de werkgroep stoppen met roken of de VSV-voorzitter) de vragenlijst invult. Het zou fijn zijn als u de link naar de vragenlijst wilt doorsturen naar de betreffende persoon/werkgroep binnen uw VSV. 

U vindt de vragenlijst op www.trimbos.nl/monitorvsv. Meer informatie over deze monitor vindt u hier.

Laat u inspireren op de conferentie Rookvrije Start

Laat u inspireren op de conferentie Rookvrije Start

Hoe gaat u om met wrijving tijdens het gesprek over stoppen met roken? Wanneer en hoe verwijst u door naar een verslavingsarts, praktijkondersteuner of stoppen met roken-coach? Hoe communiceert u begrijpelijk voor iedereen? Hoe wordt het zorgpad stoppen met roken succesvol? Op deze en vele andere vragen krijgt u antwoord tijdens de conferentie Rookvrije Start op 26 juni in Amersfoort. Het wordt een dag vol met praktische workshops georganiseerd door o.a. Taskforce-leden en ervaren trainers Motiverende Gespreksvoering. Ook is er volop ruimte voor uitwisseling met andere ambassadeurs Rookvrije Start. Het gaat hard met het aantal inschrijvingen dus meld u gauw aan (vol=vol!).

Bekijk het programma en meld u aan!

Nieuwe folder voor rokende stellen met een kinderwens

Nieuwe folder voor rokende stellen met een kinderwens

"Om kinderen écht een rookvrije start te geven, is het belangrijk dat we vrouwen en partners motiveren om al voorafgaand aan de zwangerschap te stoppen", stelt gynaecoloog Clasien van der Houwen. U kunt bij dit gesprek de nieuwe folder 'Kinderwens? Rookvrij is de beste start' meegeven (of in de wachtkamer neerleggen). De folder voorziet stellen met een kinderwens van informatie over de invloed van roken op vruchtbaarheid. Het bespreekt de voordelen van stoppen met roken voorafgaand aan een zwangerschap en laat weten waar ze terecht kunnen voor hulp bij het stoppen. "Het mooie aan deze folder is dat deze niet alleen gericht is op vrouwen die zwanger willen worden, maar ook op hun partners. Dat is belangrijk, want samen stoppen heeft een grotere kans van slagen. Daarbij is roken slecht voor de vruchtbaarheid van mannen en hebben vrouwen die meeroken een hoger risico op een miskraam", aldus de gynaecoloog.

U kunt de folder downloaden of bestellen in de webwinkel, of vinden in de toolkit Rookvrije Start.

V-MIS in een nieuw jasje

V-MIS in een nieuw jasje

Wilt u als VSV inzetten op het verbeteren van de gespreksvaardigheden van zorgprofessionals? Geef uw VSV dan op voor de vernieuwde V-MIS training. In de vernieuwde V-MIS is meer aandacht voor het oefenen van casuïstiek. De volgende onderdelen centraal:

  1. E-learning Rookvrije Start
    Aan de hand van theorieën leert u hoe u in gesprek kunt gaan met (aanstaande) ouders over roken, voor, tijdens en na de zwangerschap.
  2. V-MIS training
    Hierbij oefent u de theorie uit de e-learning in de praktijk. Er is veel ruimte voor het oefenen van gesprekstechnieken aan de hand van casuïstiek.
  3. Terugkombijeenkomst
    Deze (niet verplichte) bijeenkomst vindt plaats 4 tot 6 maanden na de V-MIS training. We staan stil bij waar u in de praktijk tegenaan loopt. Lastige casuïstiek kan worden behandeld tijdens deze training.

Bent u geïnteresseerd? Hier vindt u meer informatie.

"Motiveer rokende partners voor, tijdens en ná zwangerschap"

Ook onderzoekers van het Trimbos-instituut, die dieper in de data van de Monitor Middelengebruik & Zwangerschap (2016, Trimbos-instituut, n = 1858 vrouwen) gedoken zijn, benadrukken het belang van stoppen met roken door de partner. "Wij zagen dat het rookgedrag rondom de zwangerschap sterk samenhangt met het rookgedrag van de partners. Vrouwen die vóór de zwangerschap roken hebben bijna 7 keer vaker een rokende partner dan vrouwen die niet vóór de zwangerschap roken," geven de onderzoekers aan. Ook bleek dat de vrouwen die na de zwangerschap weer terugvielen 2 keer zo vaak een rokende partner hadden dan vrouwen die niet terugvielen. "Deze bevindingen laten zien dat het onvoldoende is om het rookgedrag van partners uitsluitend tijdens de zwangerschap bespreekbaar te maken. In plaats daarvan is het nodig om rokende partners ook te motiveren en begeleiden voorafgaand aan de zwangerschap én na de geboorte van het kind".

Lees hier het hele artikel.