Kun je deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
Nieuwsbrief IJslandse preventiemodel | nummer 3 | juli 2019

Deze nieuwsbrief van het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut houdt u op de hoogte van de pilot waarin zes Nederlandse gemeenten experimenteren met het IJslandse preventiemodel. Ook ontvangt u uitnodigingen voor bijeenkomsten, publicaties en andere updates over het IJslandse preventiemodel.

Kijk voor de laatste updates over het IJslandse model en over de pilot ook op onze website of volg ons op twitter
 

Inspiratie uit IJsland

Terugblik inspiratiesessie Ouderbetrokkenheid

Op 11 juni vond de tweede inspiratiesessie over het IJslandse preventiemodel in Nederland plaats, georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut en het Trimbos-instituut. Tijdens deze middag stond het thema Ouderbetrokkenheid centraal. We blikken terug op een geslaagde sessie, waarin veel informatie en kennis is uitgewisseld. Hieronder delen we de presentaties en een verslag van de werkgroepen, voor wie alles nog eens wil teruglezen of voor wie niet aanwezig kon zijn bij de middag.

Het pilottraject in Nederlandse gemeenten

De planning van het pilottraject in Nederland

Zes Nederlandse gemeenten nemen deel aan de pilot van het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinsituut waarin we verkennen op welke manier het IJslandse preventiemodel kan worden toegepast in Nederland.

Stap 1: Verkennen in IJsland (medio 2018)

Stap 2: Data verzamelen (eind 2018)

Stap 3: In gesprek met lokale stakeholders (voorjaar en zomer 2019)

Stap 4: Aan de slag met interventies en maatregelen (2019/2020)

Stap 5: Evaluatie (eind 2020 en begin 2021)

‘Van IJslandse aanpak naar eilandse aanpak’ de eerste stappen van gemeente Texel met het IJslandse preventiemodel

Texel is een van de zes gemeenten die deelnemen aan de pilot waarbij ervaring wordt opgedaan met de IJslandse aanpak rond middelengebruik. Op de inspiratiedag over het IJslandse preventiemodel op 11 juni nodigden het Nederlands Jeugdinstituut en het Trimbos-instituut beleidsadviseur Vivianne Neeteson Lemkes uit om over het verloop van de pilot in de gemeente Texel te spreken.

Lees hier het hele interview

Agenda

Zomersessie: IJsland in Hardenberg - 29 augustus

Het Trimbos-instituut organiseert voor de thuisblijvers en doorwerkers een aantal zomersessies om kennis over te dragen, te inspireren en te netwerken. Tijdens de zomersessie 'IJsland in Hardenberg' praten we u in een middag bij over het IJslandse preventiemodel en over de ervaringen van de gemeente Hardenberg met dit model. De gemeente vertelt onder andere waarom ze ervoor hebben gekozen deel te nemen aan de pilot, hoe de monitor is verlopen en hoe ze de resultaten van de monitor gebruiken om in gesprek te gaan met lokale partners. 

De zomersessie vindt plaats op donderdag 29 augustus van 13:00u-16:00u in het gemeentehuis in Hardenberg. Het aantal deelnemers is beperkt, dus schrijf u snel in!

Klik hier om u aan te melden

Klik hier voor een overzicht van alle zomersessies

#trimbosgemeenten

Naast het ondersteunen van de pilotgemeenten binnen het IJslandse preventiemodel doet het Trimbos-instituut meer voor gemeenten. Het Gemeenteteam van het Trimbos-instituut ondersteunt gemeenten bij het ontwikkelen, implementeren en evalueren van beleid voor de leefstijlthema's alcohol, drugs en tabak. Meer weten? Neem een kijkje op onze pagina of volg ons op Twitter!

REDACTIE: Lian Smeets, Jeroen de Greeff, Eefje Vercoulen
CONTACT: IJsland@trimbos.nl
WEBSITE: https://www.trimbos.nl/IJsland

powered by Aan Zee