Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Rookvrije Start-    

Taskforce Rookvrije Start wint Rookvrije Generatie Award!

Taskforce Rookvrije Start wint Rookvrije Generatie Award!

Geweldig nieuws! De Taskforce Rookvrije Start heeft de Rookvrije Generatie Award in de categorie Zorg gewonnen! "Wij zijn hartstikke trots op deze award. Het is een kroon op het werk dat we tot nu toe verricht hebben, maar bovenal een stimulans om te helpen om nog meer kinderen een rookvrije start te geven", zegt Taskforce-voorzitter Clasien van der Houwen. Met de Rookvrije Generatie Awards worden organisaties en mensen in het zonnetje gezet die zich hebben ingezet voor de Rookvrije Generatie. Dit jaar werden er maar liefst 58 initiatieven in 6 categorieën genomineerd, waarvan er 18 doorgingen naar de landelijke uitreiking. De landelijke uitreiking vond plaats op 19 maart in het Nijntje Museum in Utrecht. Bedankt voor alle stemmen op de Taskforce Rookvrije Start!

Bekijk hier het videoverslag van de Rookvrije Generatie Awards.

Bijeenkomst voor JGZ-ambassadeurs Rookvrije Start

Bijeenkomst voor JGZ-ambassadeurs Rookvrije Start

Op 19 april (van 15.00-17.30u) organiseren AJN, V&VN en het Trimbos-instituut een bijeenkomst voor alle ambassadeurs Rookvrije Start die werkzaam zijn binnen de JGZ. Het doel van de bijeenkomst is om met elkaar als ambassadeurs tot een gerichte aanpak te komen bij de implementatie van het vernieuwde programma Rookvrij Opgroeien voor de JGZ. Vragen die hierbij centraal staan zijn: wat is belangrijk bij de implementatie van Rookvrij Opgroeien? Hoe geeft u invulling aan uw rol als JGZ-ambassadeur Rookvrije Start? Ook krijgen de ambassadeurs een update van de landelijke ontwikkelingen, zoals materialen voor de JGZ die in ontwikkeling zijn en de eerste resultaten van het JGZ-onderzoek dat binnenkort gepubliceerd wordt. Zo kunnen ambassadeurs meedenken en vervolgens collega's goed informeren.

Hier vindt u het programma. Wilt u bij de JGZ-ambassadeursbijeenkomst aanwezig zijn? Stuur een e-mail naar rookvrijestart@trimbos.nl. Heeft uw organisatie nog geen ambassadeur Rookvrije Start? Aanmelden als ambassadeur kan op www.rokeninfo.nl/ambassadeur

Overzicht van ambassadeurs op website Rookvrije Start

Overzicht van ambassadeurs op website Rookvrije Start

Sinds deze week staat er op de website Rookvrije Start een overzicht van alle ambassadeurs, in de vorm van een digitale landkaart. Deze landkaart maakt zichtbaar waar de ambassadeurs zich verspreid over het land bevinden. Zo kunt u in contact komen met de ambassadeur(s) in uw regio, en kunnen ambassadeurs onderling met elkaar in contact komen. Contactgegevens van de ambassadeurs zijn op te vragen via rookvrijestart@trimbos.nl. Na toestemming van de ambassadeur, sturen wij u die toe.

Bekijk hier het overzicht van alle ambassadeurs.

Materialen in ontwikkeling

Materialen in ontwikkeling

We hebben vele positieve reacties ontvangen op de huidige bureaukaart Rookvrije Start. Deze bureaukaart voor zorgverleners biedt handvatten voor het gesprek over stoppen met roken met ouders van (jonge) kinderen. Specifiek voor zorgverleners die in contact staan met zwangeren (en partners) wordt er nu een variant op deze bureaukaart ontwikkeld waarop de stappen van de V-MIS centraal staan. Verder werken we aan een 'praatplaat' (of 'toonkaart') die op eenvoudige manier de risico's van meeroken door kinderen in beeld brengt. Zorgverleners kunnen deze praatplaat gebruiken tijdens het gesprek met ouders over stoppen met roken. De plaat is vooral geschikt voor mensen die de Nederlandse taal niet zo goed beheersen. Tot slot zijn we bezig met het ontwikkelen van een praktijkkaart over nicotinevervangende middelen (NVM's) in de zwangerschap. Deze kaart is bedoeld voor intensieve stoppen met roken-begeleiders en biedt handvatten voor het begeleiden bij en voorschrijven van NVM's in de zwangerschap. De kaart sluit aan op het addendum Roken en Zwangerschap en bijbehorende stroomschema

Zodra de nieuwe materialen gereed zijn, vermelden we dit in de nieuwsbrief en nemen we de materialen op in de toolkit op de website van de Rookvrije Start.

Onderzoek Stress- en Rookvrij Zwanger

Onderzoek Stress- en Rookvrij Zwanger

Uit literatuurstudies komt naar voren dat maar weinig stoppen-met-roken interventies (langdurig) effectief zijn. Vooral bij rokende vrouwen met een lager opleidingsniveau en/of SES. Het is dus belangrijk om passende stopinterventies te ontwikkelen voor zwangeren in een achterstandsposite. De sectie Klinische Ontwikkelingspsychologie van de VU start met het project 'Stress- en Rookvrij Zwanger'. Doel van dit project is het ontwikkelen van een stoppen-met-roken interventie via de smartphone. De interventie is met name gericht op kwetsbare zwangeren en bevat onder meer een persoonlijk stopplan en stressreducerende ademhalingsoefeningen. De interventie duurt acht weken. Daarna is er aandacht voor terugvalpreventie.

De interventie wordt onderzocht op effectiviteit. Deelnemers wordt gevraagd drie korte vragenlijsten in te vullen. Wilt u helpen om de interventie bij uw cliënten onder de aandacht te brengen? Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.hetstresslab.nl/onderzoek.