Kun je deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.

Beste vlinder- en libellenliefhebber,

Zojuist is de eerste nieuwsbrief van 2025 jouw mailbox in gefladderd. Ook dit jaar zet De Vlinderstichting, samen met vrijwilligers, donateurs en partners, zich in voor een gezonde natuur. Een natuur waar vlinders en libellen thuis horen en thuis zijn. In natuurgebieden, in agrarisch gebied, op bedrijventerreinen en ook bij jou om de hoek in tuin en park. Samen maken we ons sterk en werken we aan herstel voor een toekomst waarin vlinders en libellen kunnen floreren.

De Vlinderstichting wenst jou een natuurrijk 2025 toe!

Spoiler: 2024 was weer een slecht vlinderjaar

Bruin zandoogje © Chris van Swaay

De definitieve cijfers voor de dagvlinders zijn nog niet binnen, maar we kunnen wel alvast voorzichtig terugblikken op 2024. Als we naar de voorlopige gegevens uit de meer dan 1100 telroutes in het meetnet vlinders kijken, zien we dat er in het voorjaar en in de zomer veel minder vlinders werden geteld dan het gemiddelde van de afgelopen ruim dertig jaar. De dagvlinders gaan, jaar in jaar uit, steeds verder achteruit. Het gaat hierbij niet alleen om zeldzame soorten, ook algemene soorten, zoals bruin zandoogje, nemen in aantallen af. De definitieve cijfers worden later dit jaar gepubliceerd in de Vlinderbalans.

Dank aan alle vrijwilligers die, jaar in jaar uit, de vlinders (en libellen) op de meetnetroutes tellen.

Lees verder

Keutels onder de kerstboom

 Een van de twee rupsen met als inzetje de keutels waarmee ze zich hebben verraden. ©Annette van Berkel

Stond er de afgelopen weken in jouw huis ook een kerstboom? Wie weet huisde er naast sneeuwpoppen en kerstmannen ook wel iets anders in. Omdat de boom van buiten komt, kunnen er eitjes, rupsen, poppen en zelfs vlinders in mee naar binnen zijn gekomen. Zo ontdekte Annette van Berkel kleine zwartgroene korreltjes onder haar kerstboom. Als vlinderkenner herkende ze die meteen als rupsenkeutels. Goed zoeken, en zelfs lichtjes en ballen weghalen, leverde twee rupsen van het zwart weeskind op die hun buikjes rond aan het eten waren. Dat is bijzonder, want de rupsen van deze grote nachtvlinder zijn bekend van allerlei kruiden en van loofbomen en struiken zoals klimop, meidoorn en sleedoorn. Spar is, voor zover te vinden, nog niet als waardplant bekend.

Foto: Een van de twee rupsen met als inzetje de keutels waarmee ze zich hebben verraden. © Annette van Berkel

Lees verder over zwart weeskind en de zoektocht

Wist je dat sommige vlinders zich beter laten tellen als eitje dan als vlinder?

Sleedoornpage en eitje

De sleedoornpage kan het beste worden gemonitord door de eitjes van deze vlinder te zoeken, omdat de imago's (volwassen vlinders) zo'n verborgen leven leiden. Vrouwtje sleedoornpage legt haar eitjes in augustus en september, maar de winter, als de bomen en struiken kaal zijn, is de beste tijd om de eitjes te zoeken en te tellen. Het is wel goed zoeken, want de eitjes zijn maar zo'n anderhalve millimeter groot. Ze lijken qua uiterlijk op een golfballetje of zee-egel. Het telseizoen 2024/'25 is in volle gang en de eerste tellingen zijn binnen. Ook helpen zoeken? De Vlinderstichting organiseert regelmatig excursies, waarbij je met een expert op pad kan om eitjes te zoeken.

Meer informatie over sleedoornpage en eitjes zoeken

Kom naar de Landelijke Dag van De Vlinderstichting

Landelijke Dag De Vlinderstichting – zaterdag 1 maart 2025

Op zaterdag 1 maart 2025 ben je weer van harte welkom op onze Landelijke Dag in de Junushoff in Wageningen! Dit jaar is het thema 'Werken aan herstel' met diverse inspirerende presentaties. Een dag vol met mooie films, boeiende verhalen, veel verschillende kramen van organisaties en volop de gelegenheid om oude bekenden en nieuwe enthousiastelingen te ontmoeten.

Aanmelden

Help ook in 2025 vlinders en libellen beschermen

Vlinders tellen voor het meetnet dagvlinders

Het nieuwe jaar is begonnen en er zullen nog niet veel vlinders en libellen worden gezien, behalve misschien wat overwinterende dagpauwogen of winterjuffers.

Op de eerste mooie voorjaarsdagen, en die kunnen ook al in januari zijn, komen ze weer tevoorschijn. Doorgeven van waarnemingen is nuttig en gemakkelijk. Hoe kun je waarnemingen doorgeven zodat ze gebruikt worden voor de bescherming?

Lees het hier

Klimop en insecten: ze hebben elkaar nodig

Veel verschillende insecten maken dankbaar gebruik van bloeiende klimop.

Klimop is een belangrijke plant voor vlinders en andere insecten. Hij bloeit laat, als veel andere planten al zijn uitgebloeid, en kan enorm rijk bloeien. Insecten hebben klimop nodig, maar ook andersom geldt dat. Insecten zijn essentiële bestuivers en zorgen voor een goede vruchtzetting, waar uiteindelijk ook de bessenetende vogels weer van profiteren.

Tip: zorg bij het snoeien dat je altijd een deel laat staan. Zodat er steeds bloemen/bessen aanwezig zijn. Een volgende keer neem je bij het snoeien dat stuk mee en laat je weer een ander stuk staan.

Lees verder over onderzoek naar klimop en bestuiving

En wij dan? Het lot van gewone soorten

Aflevering 75 – Toekomst voor Natuur, foto: Piet Munsterman - Saxifraga

'Dieren zijn niet van nature zeldzaam, ze worden zeldzaam. En eigenlijk moet je vermijden dat dieren zeldzaam worden.'

Onze podcast Toekomst voor Natuur begint 2025 met een kersverse aflevering over het lot van gewone soorten. De soorten en aantallen vlinders nemen af in onze natuur, maar ook andere dieren. Zoals vogels. Hoe kan dat? Wat doet dat met onze natuurbeleving? En wat is er nodig voor herstel? Anthonie Stip gaat het gesprek aan met Tine Hens (onderzoeksjournalist). Zij ziet een belangrijke rol weggelegd voor vreugde en andere emoties.

Foto: Kievit, Piet Munsterman - Saxifraga

Nu te beluisteren: aflevering 75 van Toekomst voor Natuur

De Nationale Tuinvogeltelling

Tuinvogeltelling 24 t/m 26 januari 2024 - Vogelbescherming Nederland

Op 24 t/m 26 januari gaan weer meer dan honderdduizend mensen de vogels in hun tuinen tellen. In dit korte filmpje legt Vogelbescherming Nederland uit hoe het werkt. Doe je ook mee? Het is leuk, simpel en belangrijk. Schrijf je alvast in en ontvang 10% korting op veel producten in de Vogelbescherming webshop, handige herkenningstips en praktische tuin- en bijvoertips.

Leuk, ik doe ook mee!

Vacature: Back-end developer (32 uur)

Vacature Back-en developer

Als back-end developer ben je samen met het IT-team verantwoordelijk voor beheer en ontwikkeling van onze applicaties en databases. Het werk bij De Vlinderstichting is zeer divers: het komt voor dat je met een team enkele maanden werkt aan het ontwikkelen van een nieuw systeem, maar het kan ook dat je zelf in enkele dagen een module opzet. Je bent betrokken bij alle onderdelen van applicatieontwikkeling, van inventarisatie en planning tot programmeren en testen. Kom jij ons team in Wageningen versterken?

Reageren kan tot en met maandag 20 januari.

Naar de vacature

Powered by New Story