Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Rookvrije Start-    

Eerste werkbezoek aan VSV in Den Bosch blijkt groot succes

De Taskforce Rookvrije Start brengt werkbezoeken aan Verloskundig Samenwerkingsverbanden (VSV). Dit helpt enerzijds het VSV om inzicht te krijgen in hoe zij haar stoppen-met-roken zorg organiseert en wat zij kan verbeteren. Anderzijds krijgt de landelijke Taskforce inzicht in goede voorbeelden en knelpunten. Op 24 september vond het eerste werkbezoek plaats bij VSV "s-Hertogenbosch e.o. Indrukwekkend was de brede vertegenwoordiging vanuit verschillende beroepsgroepen: van fertiliteitsarts, verloskundigen en gynaecoloog, tot aan JGZ-professionals en een wijkmanager van de gemeente. Aansluitend op het werkbezoek vond een VSV-vergadering plaats waarbij Taskforce-voorzitter Clasien van der Houwen een presentatie gaf over roken in de zwangerschap. Het werkbezoek werd samengevat in een adviesrapport. Het VSV uit Den Bosch is enthousiast: "Ik raad elk VSV een werkbezoek aan! We weten nu waar we staan en kunnen met concrete punten aan de slag om onze stoppen-met-roken zorg te verbeteren".

Dinsdag 17 december bezoekt de Taskforce het VSV in Apeldoorn. Wil je meer weten of ook een werkbezoek voor jouw VSV aanvragen? Mail naar rookvrijestart@trimbos.nl.

Veel buitenterreinen kinderdagverblijven geheel rookvrij

Veruit de meeste kinderdagverblijven (86%) hebben een geheel rookvrij buitenterrein, blijkt uit een nieuwe verkenning van het Trimbos-instituut. De 14 procent die in 2018/2019 nog niet volledig rookvrij was, moet dat volgend jaar ook zijn, conform het Nationaal Preventieakkoord. "Verder blijkt uit onze verkenning dat niet alle medewerkers van kinderdagverblijven op de hoogte zijn van de gevolgen van derdehands rook", vertelt onderzoeker Eefje Willemse. "Op sommige kinderdagverblijven worden wel afspraken gemaakt om derdehands rook terug te dringen, zoals handen wassen of kleding wisselen. Wat opvalt is dat ook middelen als kauwgom, deodorant en parfum worden gebruikt om te voorkomen dat de rooklucht bij kinderen komt." In het rapport wordt dan ook aanbevolen om meer aandacht te besteden aan voorlichting over derdehands rook. Eefje benadrukt tot slot: "Een volledig rookvrij kinderdagverblijf, waarbij medewerkers niet voor werktijd of in de pauze roken, is de beste manier is om derdehands rook te voorkomen."

Lees het hele rapport Rookbeleid in de kinderopvang.

Laat je inspireren door het themakatern Stoppen met roken

Het vakblad voor gynaecologen (NTOG) bevatte in oktober een speciale themakatern over stoppen met roken. Niet alleen interessant en leerzaam voor gynaecologen, maar voor alle zorgverleners die zich (willen) inzetten voor de Rookvrije Start. Het themakatern bevat onder andere een artikel dat een inkijkje geeft in de gedachten en beweegredenen van vrouwen die rondom de zwangerschap rookten of stopten (focusgroeponderzoek). Verder biedt het duidelijke artikelen over o.a. de schadelijke gevolgen van roken, de richtlijn, nicotinevervangende middelen en de relatie tussen roken en een afwijkend uitstrijkje. Enkele interessante citaten uit dit themakatern:
• "De schade van roken aan de placenta is waarschijnlijk deels reversibel. Stoppen met roken tijdens de zwangerschap heeft dus wel degelijk zin en leidt vrijwel zeker tot verbetering van de perinatale uitkomst en gezondheidswinst voor kinderen op korte termijn."
• "Zijn er bijvoorbeeld nog zes rookmomenten, dan kan een zwangere vrouw op die momenten nicotinezuigtabletten gebruiken. Het is dan vervolgens makkelijker om deze af te bouwen."
• "De behandeling van de rookverslaving is de eerste behandeling van het fertiliteitstraject."
• "Aangetoond is dat mensen die stoppen met roken gemiddeld minder angstig en minder somber zijn. Maar in de eerste maanden kan er wel een verergering van klachten zijn en iemand daar doorheen helpen is essentieel."
• "Het werkt om de ene rookvrij plek als voorbeeld te gebruiken voor de volgende. Het werkt als een vliegwiel. Je creëert positieve voorbeelden die anderen weer inspireren."

Lees het hele themakatern Stoppen met roken.

Vanaf 1 januari geen eigen risico meer voor hulp bij stoppen met roken

Goed nieuws voor alle (aanstaande) ouders die willen stoppen met roken! Vanaf 1 januari 2020 betalen patiënten geen eigen risico meer wanneer ze een stoppen-met-rokenprogramma volgen. Een stoppen-met-rokenprogramma bestaat uit begeleiding door een huisarts, of geregistreerde coach, indien nodig in combinatie met nicotinevervangende producten en/of voorgeschreven medicatie. Voorwaarden voor de vergoeding staan in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar.

Om deze maatregel meer bekendheid te geven start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een campagne. Deze begint op 30 december en zal tot aan eind januari te zien zijn op televisie en social media. In de campagne worden rokers doorverwezen naar de website www.ikstopnu.nl voor meer informatie. De campagne-uitingen zijn nog in ontwikkeling en worden later verspreid.

Ontvang gratis beeldverhalen voor rokende (aanstaande) ouders

Voor rokende (aanstaande) ouders met beperkte gezondheidsvaardigheden zijn er drie beeldverhalen ontwikkeld die goed aansluiten op hun leefwereld. Deze beeldverhalen kun je bespreken of uitdelen tijdens het gesprek over stoppen met roken. Wil jij hier kennis mee maken? Dankzij financiering van Fonds NutsOhra (FNO) kan dat nu tijdelijk gratis! Hierbij geldt wel: OP=OP! We hopen dat jullie naderhand jullie ervaringen met ons willen delen.

Bestel de beeldverhalen gratis! Lees meer over eenvoudig communiceren of bekijk animaties van de beeldverhalen.

Maak kans op een CO-meter om rokende zwangeren te motiveren

Ook de CO-meter is een visueel hulpmiddel dat ingezet kan worden in het gesprek met rokende vrouwen en/of partners. Het laat zien hoeveel koolmonoxide (CO) in de adem van de zwangere vrouw zit en bij de baby terechtkomt. Wil je ook ervaring opdoen met het inzetten van de CO-meter? En ben je bereid om na 3-6 maanden je ervaringen met ons te delen? Stuur dan vóór 13 januari 2020 een mail naar rookvrijestart@trimbos.nl en motiveer op welke wijze jij de CO-meter zou willen inzetten om laagopgeleide/ laaggeletterde rokende zwangere vrouwen beter te bereiken. Wie weet ontvang jij er wel één gratis! Met dank aan financiering van FNO hebben we nu namelijk een beperkt aantal gratis CO-meters (t.w.v. €400) te verdelen. Deze actie is enkel geldig voor zorgverleners die de e-learning of V-MIS training hebben gevolgd.

Kort nieuws!

  • De folder Rookvrij Opgroeien is vernieuwd! In de vernieuwde folder ligt meer nadruk op derdehands rook. Nieuw is verder ook de verwijzing van rokende ouders naar de telefonisch coaching Rookvrije Ouders. Bekijk en bestel de folder!
  • Om zorginstellingen te ondersteunen bij het rookvrij maken is op 4 december de website Rookvrijezorg.com officieel gelanceerd. Rookvrijezorg.com biedt handige tips and trics voor het rookvrij maken van zorginstellingen. Van beleids- en communicatieplannen tot checklists, informatie over rookstop ondersteuning en een wachtkamerfilmpje. Een enthousiaste groep zorginstellingen heeft deze tools ontwikkeld en in hun dagelijkse praktijk toegepast.
  • Leesvoer! Taskforce-leden Jasper Been (kinderarts-neonatoloog) en Miriam de Kleijn (huisarts niet-praktiserend) leverden een bijdrage aan het COPD & astma bulletin huisartsgeneeskunde. Jasper geeft in zijn artikel uitleg over derdehands rook en de (mogelijke) schadelijke gevolgen daarvan. Miriam beschrijft in haar artikel hoe ondersteuning geboden kan worden aan zwangere vrouwen die willen stoppen met roken. Lees de hele tekst in het CAHAG-bulletin (nr. 3, 2019).


    De Taskforce Rookvrije Start wenst jullie allen alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!