Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Rookvrije Start-    

Verkenning ‘Roken en JGZ’ staat online

Verkenning ‘Roken en JGZ’ staat online

Wat zijn knelpunten en behoeftes van JGZ-zorgprofessionals (0-12 jaar) als het gaat om het bespreken van het thema "(mee)roken" met ouders? En wat hebben JGZ-managers/stafmedewerkers nodig om dit thema te beleggen binnen de organisatie? Deze vragen staan centraal in de verkenning "Roken en de JGZ", uitgevoerd door het Trimbos-instituut. Betrokken partijen zijn GGD-GHOR, ActiZ, NCJ, AJN en V&VN. Uw input wordt gebruikt voor de (door)ontwikkeling van ondersteunende middelen, zoals scholing en voorlichtingsmateriaal.

Doe ook mee! Om een goed beeld te krijgen van waar JGZ-breed behoefte aan is, is het belangrijk dat zoveel mogelijk JGZ-organisaties (zowel medewerkers als managers!) de vragenlijst invullen. Ga naar de vragenlijst op: www.trimbos.nl/jgz

Kom ook naar de conferentie Rookvrije Start

Kom ook naar de conferentie Rookvrije Start

Inmiddels hebben zich al 135 professionals aangemeld als ambassadeur Rookvrije Start. Daar zijn we erg blij mee! Wilt u zich ook aanmelden als ambassadeur? Dat kan hier.

Speciaal voor alle ambassadeurs organiseren we een conferentie op 4 oktober 2017 in Amersfoort. Het wordt een dag om kennis en ervaringen uit te wisselen, trainingen te volgen en tips en tricks op te doen. Bijvoorbeeld over hoe andere professionals een zorgpad hebben gemaakt, hoe je op een goede manier in gesprek kunt gaan met (aanstaande) ouders over stoppen met roken, of hoe mede-ambassadeurs hun organisatie meekregen in een rookvrije start.

Wilt u zich aanmelden voor deze conferentie of meer informatie hierover? Klik hier

AJN en V&VN formuleren standpunt 'Stop rookschade!'

AJN en V&VN formuleren standpunt 'Stop rookschade!'

Diverse beroepsverenigingen van de Taskforce onderschrijven het standpunt Tabaksontmoediging van de KNMG en hebben een eigen standpunt geformuleerd. Sinds 15 juni jl. staat het gezamenlijk standpunt 'Stop rookschade!' van AJN en V&VN online. Een van de belangrijkste uitgangspunten hierin is: "Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) dienen vanuit hun preventieve taak, vanuit hun missie en vanwege hun partnerschap in de ketenzorg voor de jeugd tabaksgebruik actief te ontmoedigen."

Klik hier om het standpunt 'Stop rookschade!' te bekijken.

Nieuwe monitor biedt aanknopingspunten voor preventie

Nieuwe monitor biedt aanknopingspunten voor preventie

Onlangs is de Monitor Zwangerschap en Middelengebruik van het Trimbos-Instituut verschenen. Uit de monitor blijkt dat 9% van de moeders met een kind van 0-4 jaar tijdens de zwangerschap weleens heeft gerookt. Dit zijn vooral de jonge moeders (18-24 jaar), moeders met een lage of middelbare opleiding en moeders die zonder partner wonen. Aanknopingspunten voor preventie zijn:

 • Meer aandacht voor het inzetten van hulpmiddelen bij stoppen met roken. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 11% van de moeders een hulpmiddel of stopmethode heeft gebruikt.
 • Sterker inzetten op terugvalpreventie: na de zwangerschap stijgt het percentage rokers tot 13%.
 • Partners stimuleren om te stoppen met roken. Het merendeel van de partners past namelijk tijdens de zwangerschap het rookgedrag niet aan (57%).

De Monitor wordt uitgevoerd om de activiteiten van de Taskforce te meten. In het najaar van 2018 vindt de tweede meting plaats en kan er meer gemeld worden over de effecten.

Download hier de factsheet van de monitor.

'Niet roken' is kernadvies uit nieuwe LSA Wiegendood

'Niet roken' is kernadvies uit nieuwe LSA Wiegendood

Recent onderzoek toont aan dat roken tijdens de zwangerschap de kans op wiegendood 6 keer vergroot. 'Niet roken tijdens de zwangerschap en niet roken na de geboorte in het bijzijn van de baby' is dan ook een van de kernadviezen uit de nieuwe LSA (Landelijke Samenwerkings Afspraak) Preventie van Wiegendood. De LSA geeft aanbevelingen aan alle professionals die op bepaalde wijze betrokken zijn bij de preventie van wiegendood.Ook ter preventie van wiegendood is het dus van groot belang om met (toekomstige) ouders in gesprek te gaan over stoppen met roken. 

Meer lezen over de richtlijn LSA Preventie en Wiegendood? Dat kan hier

Deel kennis en ervaringen op digitaal platform

Deel kennis en ervaringen op digitaal platform

Op 3 april jl. is het digitale platform Stoppen met Roken van het Trimbos-instituut gelanceerd. Op dit platform kunt u onder andere kennis en ervaringen uitwisselen, krijgt u (medicatie) advies op maat van experts en leest u alles over recente ontwikkelingen. Clasien van der Houwen, gynaecoloog en voorzitter van de Taskforce, is enthousiast over dit initiatief: Ik raad alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij geboortezorg en jeugdzorg dit platform aan. Samen delen we ervaringen en nieuwe ontwikkelingen over de gevolgen van tabak voor kinderen en hoe we (aanstaande) ouders kunnen motiveren om te stoppen met roken. Gebruik dit platform, samen komen we verder!

Inmiddels heeft het platform al meer dan 300 gebruikers. Doe ook mee en kijk op www.platformstoppenmetroken.nl.

Bestel nu posters en visitekaartjes Rookvrije Start

Bestel nu posters en visitekaartjes Rookvrije Start

De Taskforce Rookvrije Start heeft visitekaartjes en posters ontwikkeld. De posters kunt u bijvoorbeeld in de wacht- en/of spreekkamer ophangen. De visitekaartjes kunt u verspreiden onder collega's (uit het Verloskundig Samenwerkingsverband), om hen te motiveren met het thema aan de slag te gaan. Alle ambassadeurs ontvangen een gratis pakket met posters en visitekaartjes.

Wilt u meer exemplaren bestellen? Hier treft u de posters en visitekaartjes. U kunt ook een set materialen bestellen (9,95 euro) met verschillende brochures, posters en visitekaartjes.

Kort nieuws

 • Het addendum Roken en Zwangerschap (addendum op de richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving) bevindt zich op dit moment in de autorisatiefase.
   
 • Vanaf 8 september gaat Stoptober weer van start. Gratis promotiematerialen kunt u downloaden via de webshop van het Trimbos-instituut.
   
 • Rokende ouders snel en makkelijk doorverwijzen naar effectieve stoppen met roken ondersteuning? Meld u dan aan voor het implementatieonderzoek Rookvrije Ouders.
   
 • Op 4 oktober wordt een bureaukaart voor de JGZ met handige tips en voorbeeldzinnen voor het gesprek gepresenteerd.
   
 • De Universiteit van Amsterdam gaat een e-health applicatie ontwikkelen die kwetsbare zwangeren kan helpen bij het stoppen met roken.