Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Rookvrije Start- maart 2017    

Nieuwsbrief Rookvrij Opgroeien in een nieuw jasje

De nieuwsbrief Rookvrij Opgroeien heet voortaan Rookvrije Start. De nieuwsbrief is bedoeld voor alle professionals die betrokken zijn bij de zorg voor het ongeboren en jonge kind en mee willen helpen om kinderen een rookvrije start te geven. De nieuwsbrief geeft informatie over alle nieuwe acties, materialen, scholing en onderzoek van de Taskforce Rookvrije Start en het project Rookvrij Opgroeien van het Trimbos-instituut. 

Even voorstellen: Taskforce Rookvrije Start

Even voorstellen: Taskforce Rookvrije Start

In deze video stelt de Taskforce Rookvrije Start zich aan u voor. De Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van negen beroepsgroepen die zich inzetten voor een rookvrije start voor ieder kind. Samen met het College Perinatale Zorg, het Trimbos Instituut, ZonMw en het ministerie van VWS bevorderen zij multidisciplinaire zorg gericht op stoppen met roken, agenderen het onderwerp en verbeteren kennis van professionals en publiek. Dit is hard nodig, want 8,6% van de zwangere vrouwen rookt. Onder lager opgeleiden rookt zelfs 22%.

Bekijk de nieuwe website Rookvrije Start: www.rokeninfo.nl/rookvrijestart.

Teken het manifest!

Teken het manifest!

De Taskforce wil graag zichtbaar maken dat er veel mensen zijn die kinderen een rookvrije start willen geven. Gaat dit onderwerp u ook aan het hart? Teken het manifest en laat zien dat u zich sterk maakt voor een rookvrije start. Na het tekenen van het manifest krijgt u een certificaat om op te hangen in uw wachtkamer of spreekkamer. Zo laat u collega's en (aanstaande) ouders zien dat u ook dit initiatief steunt.

Ja, ik teken ook het manifest en help mee aan een rookvrije start voor ieder kind!

Doet u ook mee? Word ambassadeur

Doet u ook mee? Word ambassadeur

Kinderlongarts (en vice-voorzitter van de Taskforce) Noor Rikkers legt in dit filmpje uit waarom zij zich in zet voor de Rookvrije Start: "Wij zijn de stem van het kind, wij moeten zorgen dat zij de kans krijgen om rookvrij op te groeien." De Taskforce kan alleen samen met alle professionals haar doelen bereiken. Doet u ook mee? Word dan ambassadeur Rookvrije Start. Als ambassadeur agendeert u het onderwerp en enthousiasmeert u collega's. U kunt gebruikmaken van een toolkit met hulpmiddelen (een powerpoint, filmpjes, tips voor social media etc.) die de komende tijd verder wordt aangevuld. Ambassadeurs ontvangen daarnaast gratis nieuwe materialen en inlogcodes voor een nieuwe e-learning. De Taskforce organiseert op 4 oktober een bijeenkomst voor alle ambassadeurs waar u alle informatie krijgt en met andere ambassadeurs kunt uitwisselen.

Bekijk hier filmpjes van ambassadeurs of meld u zelf aan als ambassadeur.

Publiekscampagne Rookvrije start voor alle kinderen

Publiekscampagne Rookvrije start voor alle kinderen

Naast de Taskforce heeft het ministerie van VWS de campagne 'Rookvrije start voor alle kinderen' gelanceerd. In radio en TV-spots wordt vanaf 17 maart het onderwerp op de kaart gezet en worden zwangere vrouwen gesteund bij het stoppen met roken. Via de website helpeenstopper.nl en Facebook worden praktische tips en ervaringsverhalen gedeeld om zwangere vrouwen te helpen bij het stoppen door haar niet in verleiding te brengen. De tips zijn gericht op de sociale omgeving van de zwangere, zoals haar partner, vriendinnen en familieleden.

Bekijk hier alle tips en de tv-spot.

Verloskundigen willen vaardigheden voor motiveren van rokende zwangeren

Verloskundigen willen vaardigheden voor motiveren van rokende zwangeren

In een online survey werden de wensen en behoeften van 150 verloskundigen bij het aanbieden van stopbegeleiding aan rokende zwangeren in kaart gebracht. Verloskundigen willen meer vaardigheden om clienten te motiveren om te stoppen. Ook is er behoefte aan (gratis) voorlichtingsmateriaal en eenvoudige tools voor het gesprek. Driekwart van de verloskundigen ziet stopbegeleiding als eigen taak, maar vindt doorverwijzen soms ook zinvol. In de meeste gevallen wordt doorverwezen naar de huisarts.

Lees het rapport 'Stoppen-met-roken begeleiding door de verloskundige: de V-MIS methode in de praktijk'.

Alle feiten over (mee)roken door kinderen op een rij

Alle feiten over (mee)roken door kinderen op een rij

Wist u dat er naar schatting 40 baby's per dag in Nederland ter wereld komen die al in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabaksrook? En dat er jaarlijks zo'n 60 baby's overlijden doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookt? In de nieuwe feitenlijst zet het Trimbos-instituut een aantal feiten rondom kinderen en (mee)roken op een rij, volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en met een bespreking van de diverse bronnen.

Lees de factsheet 'Kinderen en roken - een aantal feiten op een rij'.

Tips ter ondersteuning bij werken volgens richtlijn

De multidisciplinaire richtlijn Behandeling van Tabaksverslaving is in 2016 herzien. In september verschijnt het addendum Zwangerschap en Stoppen met Roken. Hierin wordt ingegaan op de effectiviteit van gedragsmatige en farmacologische interventies voor rokende zwangeren. Het DO-IT onderzoek heeft als doel om de uitvoering van de richtlijn te onderzoeken en gemakkelijker te maken door middel van SMS-berichten. Bent u verloskundige, kinderarts, (kinder)longverpleegkundige of POH? Doe dan mee aan dit onderzoek en ontvang wekelijks tips en informatie over de richtlijn.

Meer weten of aanmelden? Lees verder.