Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Rookvrije Start-    

Hulpmiddel bij gesprek met zwangeren over stoppen met roken

Hulpmiddel bij gesprek met zwangeren over stoppen met roken

Vindt u het wel eens lastig om het gesprek aan te gaan met zwangeren en partners over stoppen met roken? De Taskforce Rookvrije Start heeft in samenwerking met het Trimbos-instituut de bureaukaart 'Een rookvrije start begint in de buik' ontwikkeld. Deze bureaukaart is bedoeld voor professionals in de geboortezorg (o.a. verloskundigen, gynaecologen, huisartsen) en bevat een (V-MIS) stappenplan met voorbeeldzinnen voor het gesprek over stoppen met roken. Ook ziet u in een oogopslag wanneer en naar wie u rokende zwangeren door kunt verwijzen. De informatie sluit aan op de nieuwe stoppen-met-roken-richtlijn voor zwangeren. U kunt de bureaukaart vouwen en dichtplakken, zodat u deze als een 'zuil' op uw bureau kunt plaatsen.

U kunt de bureaukaart 'Een rookvrije start begint in de buik' downloaden of gratis bestellen (zolang de voorraad strekt). Voert u gesprekken met ouders ná de zwangerschap? Dan kunt u de bestaande bureaukaart Rookvrije Start gebruiken.

Nieuw overzicht met materialen Rookvrije Start

Nieuw overzicht met materialen Rookvrije Start

Veel zorgverleners hebben behoefte aan materialen en scholing om stoppen met roken met (aanstaande) ouders bespreekbaar te maken. Ook is er behoefte aan dooverwijsmogelijkheden. Er zijn inmiddels allerlei materialen, factsheets en folders beschikbaar. Deze materialen staan gebundeld in de online toolkit op de website Rookvrije Start. We hebben nu ook een overzicht ontwikkeld waarop alle relevante materialen rondom de Rookvrije Start vermeld worden. Hierop staan naast materialen ook dooverwijsmogelijkheden, zoals het overzicht met erkende stoppen met roken-begeleiders (www.ikstopnu.nl/adressen) en de doorverwijstool Rookvrije Ouders. Het overzicht maakt een onderscheid tussen materialen voor zorgverleners en materialen voor ouders.

Bekijk hier het nieuwe overzicht met materialen Rookvrije Start.

Interviews omtrent (stoppen met) roken van partners; helpt u ons mee?

Interviews omtrent (stoppen met) roken van partners; helpt u ons mee?

Het Trimbos-instituut brengt in kaart wat partners en mensen uit de bredere sociale omgeving van zwangeren nodig hebben om te stoppen met roken en om de rokende zwangere te ondersteunen bij het stoppen. We gaan hiervoor graag in gesprek met mensen uit de omgeving van zwangeren die roken of pas gestopt zijn met roken. We zijn daarom op zoek naar verloskundigenpraktijken waar wij een dag aanwezig mogen zijn om mensen te werven voor deelname aan een interview. Uit dank voor medewerking bieden wij de praktijk 50 gratis brochures Rookvrij Zwanger en 5 bureaukaarten 'Een rookvrije Start begint in de buik' aan.

Wilt u ons helpen? Samen kunnen we het roken nabij (ongeboren) kindjes doen afnemen! Neem contact op met dr. Linda Springvloet of Eefje Willemse, MSc. via EWillemse@trimbos.nl.

Derdehandsrook: rookvrij is niet altijd rookvrij

Derdehandsrook: rookvrij is niet altijd rookvrij

Derdehands rook is de rook die achterblijft nadat een roker klaar is met roken. Ook als je alleen maar buiten rookt, neem je derdehands rook toch aan je kleren, haren en handen mee naar binnen. Jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van derdehandsrook. Zij stoppen veel dingen in hun mond en kruipen vaak over de vloer. Onderzoekers Jeroen Bommelé en Margriet van Laar betogen in hun artikel over derdehands rook dat zorgprofessionals ouders niet enkel moeten adviseren om buiten te roken, maar hen vooral moeten stimuleren om helemaal te stoppen met roken. Alleen rookvrije ouders zorgen voor een echt rookvrij huis.

Lees hier het hele artikel. Het artikel is een vervolg op de notitie Derdehands rook die in 2017 gepubliceerd werd.

Oproep aan ambassadeurs: wilt u ervaringen met ons delen?

Oproep aan ambassadeurs: wilt u ervaringen met ons delen?

De Taskforce Rookvrije Start heeft inmiddels ruim 400 gemotiveerde ambassadeurs, afkomstig uit diverse beroepsgroepen. We merken dat er behoefte is aan best practices van ambassadeurs. Hoe pakken andere ambassadeurs het aan als het gaat om het motiveren van collega's en management? Hoe stimuleert u ketensamenwerking? Wat gaat er goed, en waar loopt u tegenaan? Heeft u tips voor andere ambassadeurs?

Wij zijn dan ook op zoek naar ambassadeurs die hun ervaringen met ons willen delen. Mogen wij hierover een keer met u in gesprek gaan? Laat het ons weten via rookvrijestart@trimbos.nl.

Eerste JGZ-ambassadeursbijeenkomst was een succes

Op 19 april organiseerden AJN, V&VN en het Trimbos-instituut een bijeenkomst voor alle ambassadeurs Rookvrije Start die werkzaam zijn binnen de JGZ. Naast ambassadeurs (bestaande uit voornamelijk jeugdartsen en -verpleegkundigen en stafleden) waren ook NCJ, GGD GHOR en Actiz aanwezig. Doel van de bijeenkomst was om tips en ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen voor de lokale implementatie van het onderwerp stoppen met roken binnen de JGZ. Er werd gesproken over (de behoefte aan) materialen en scholing, beleid, gemeenten en ketensamenwerking. Uit de bijeenkomst blijkt dat ambassadeurs enthousiast zijn om met de implementatie aan de slag te gaan. Er is onder andere behoefte aan ondersteuning vanuit gemeenten en staf en aan best practices van andere (JGZ) ambassadeurs.

Wilt u meer weten over deze bijeenkomst? Mail naar rookvrijestart@trimbos.nl.