Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief DGSG - december 2018

Het einde van 2018 nadert alweer! Er is weer genoeg gebeurd dit jaar; we zijn gestart met bouwen aan nieuwe dingen en hebben ons aanbod uitgebreid met bijvoorbeeld de rookvrije schoolterreinen en de factsheets over lachgas. Voor 2019 staat er veel spannends op de rol: een nieuwe interventie voor leerjaar 2/3 in het VO, een aanbod voor gamen, een digitale implementatiemonitor en een nieuwe website. En niet te vergeten: DGSG bestaat 30 jaar in 2019! Een hoop om naar uit te kijken dus!

Aftrap Smokefree challenge

Aftrap Smokefree challenge

Op donderdag 15 november vond de officiële aftrap plaats van de Smokefree challenge, in het bijzijn van staatssecretaris Paul Blokhuis!

We waren te gast bij het GSG Leo Vroman in Gouda waar een groot aantal brugklasleerlingen samen met de staatssecretaris, hun handtekening zetten op de speciale handtekeningenposter. Paul Blokhuis sprak de leerlingen kort toe en de brugklassers deden een kahootquizje. Daarna gingen de leerlingen met de staatssecretaris naar buiten voor een geweldige groepsfoto. Uiteraard bleven de selfies met Paul Blokhuis niet achterwege!
We kijken terug op een zeer geslaagde middag en danken het GSG Leo Vroman voor de enorme gastvrijheid en de goede organisatie.

Inmiddels is Smokefree challenge in volle gang. Ruim 230 klassen zijn al enthousiast van start gegaan in deze niet-roken wedstrijd waarmee ontzettend leuke prijzen zijn te winnen!

Bekijk het filmpje van de aftrap hier

Andere links:
Jeugdjournaal 15 november 
Twitter Paul Blokhuis

 

Behoeftepeiling signaleren alcohol en drugs op scholen

Sinds 2011 bieden wij e-learning modules aan op het gebied van signaleren van alcohol en drugs bij leerlingen in het VO, VSO/PRO en MBO, voor (zorg)personeel en onderwijs ondersteunend personeel. In deze modules krijgt de cursist kennis aangereikt over de omvang van gebruik in het specifieke schooltype en over de signalen van alcohol- en drugsgebruik bij leerlingen. Daarnaast is er aandacht voor gespreksvoering met leerlingen die mogelijk kampen met problematisch gebruik. Naast de e-learning modules bieden wij ook nog een draaiboek aan voor een face-to-face training signaleren & begeleiden. We zijn benieuwd of de aangeboden trainingen nog aansluiten op jullie behoefte en willen graag een goed beeld krijgen van jullie wensen op het gebied van signaleren. Daarom hebben we een korte vragenlijst gemaakt, zodat we ons aanbod zo goed mogelijk op alle behoeften en wensen kunnen laten aansluiten. De vragenlijst is hier te vinden. We vragen jullie om deze uiterlijk 17 december in te vullen.

Alvast dank!

Gamen en DGSG

Gamen en DGSG

Op dit moment wordt er hard gewerkt om gamen en sociale mediagebruik op te nemen binnen het programma van DGSG. Er wordt voorlichtingsmateriaal ontwikkeld voor zowel docenten als ouders. De docent krijgt door middel van een e-learning, handvatten aangereikt om het gesprek aan te gaan met leerlingen en ouders over deze onderwerpen. Daarnaast wordt er algemene informatie aangeboden over gamen en sociale media en worden zowel de risico's als de voordelen en mechanismes behandeld. Naast het aanleren van gespreksvaardigen, is ook het signaleren van problematisch game- of sociale mediagedrag een belangrijk doel. De voorlichtingsmaterialen voor ouders zijn te gebruiken tijdens een ouderavond om ouders algemene informatie te geven over gamen en sociale mediagebruik. Ook krijgen ouders tips om het gesprek met hun kind aan te gaan. De e-learning voor docenten en voorlichtingsmaterialen voor ouders worden begin 2019 gelanceerd.

Registratie getrainde scholen en AVG

Voor interventies met een verplichte docententraining, vragen wij jullie om aan ons door te geven als een school is getraind. Tot voor kort vroegen wij dan ook om namen van docenten en hun e-mail adressen. In verband met AVG kunnen wij deze persoonsgegevens niet meer bewaren.

Vanaf nu geldt dan ook dat wij alleen een naam van de school en het aantal getrainde docenten hoeven ontvangen. Alvast bedankt!

 

Vernieuwde stopstone-app

Vernieuwde stopstone-app

De huidige Stopstone-app is vernieuwd; de functionaliteiten zijn uitgebreid op basis van gebruikerservaringen van jongeren. Vanaf nu kunnen jongeren (16-24 jaar) ook besparingen en beloningen bijhouden en kan er steun van anderen ingeschakeld worden via hulplijnen.

Meer informatie: www.stopstone.nl
Download de promotiematerialen hier.

Inspiratiedag studenten en middelengebruik

Inspiratiedag studenten en middelengebruik

Op 28 november jl. is de derde inspiratiedag over studenten en middelengebruik georganiseerd. Ruim 130 deelnemers waren aanwezig op deze dag en gingen met elkaar in gesprek over onder meer: studentencultuur, het opzetten van beleid, internationale studenten en de middelen zelf. Niet aanwezig geweest, maar wel belangstelling voor dit thema? Binnenkort zullen de presentaties op deze website worden geplaatst. Ook in 2019 zal er weer een inspiratiedag over dit thema worden georganiseerd.

Dealen met drugs (tentoonstelling in Rotterdam)

Dealen met drugs (tentoonstelling in Rotterdam)

In het Maritiem Museum in Rotterdam is tot april 2021 de tentoonstelling 'Dealen met drugs' te bezoeken.

De tentoonstelling bestaat uit drie delen:

  • Geschiedenis van drugssmokkel in woord en beeld
  • Een overzicht hoe de drugssmokkel in elkaar steekt (van plant tot klant)
  • Een interactief deel met nagebouwde situaties waarin de bezoeker een keuze moet maken. Leen je je pasje voor toegang tot containers uit en pak je 3.000 euro (in werkelijkheid schijnt hier zo'n 50.000 voor geboden te worden), welke containers pik jij er als douanebeambte uit voor controle, welke straf geef je als rechter aan een jonge dealer? De laatste scène is best heftig: een dealer mist coke en heeft degene die hij verdenkt met de voeten in een bak water gezet. De bezoeker is nieuw in het "team" en moet besluiten of de verdachte subdealer stroom toegediend krijgt om te gaan praten. Er is een hendel die overgehaald kan worden en wanneer je die overhaalt zie je de gevolgen daarvan ook.

Mocht je een keer in de buurt zijn, dan is deze voorstelling zeker de moeite waard om te bezoeken.

MBO-scholen in Rotterdam die klassikaal de tentoonstelling bezoeken, volgen ook de lessen In Charge.