Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Rookvrije Start-    

Ambassadeursconferentie was een groot succes!

Ambassadeursconferentie was een groot succes!

Woensdag 4 oktober 2017 vond de ambassadeurs- conferentie Rookvrije Start plaats. Ruim 150 gedreven en betrokken zorgprofessionals kwamen daar samen. Doel van de dag was om de deelnemers handvatten te bieden bij het motiveren van ouders om te stoppen met roken. Ook gingen zij met elkaar in gesprek hoe zij collega's binnen hun eigen organisatie kunnen motiveren om hier ook mee aan de slag te gaan. Kortom, een inspirerende dag om samen verder te werken aan een rookvrije start!

In dit soundbiteverslag staat een impressie van wat is opgehaald in de plenaire sessies en de workshops. U vindt alle foto's en de presentaties van de sprekers op de website van de conferentie

Maak kennis met de nieuwe e-learning Rookvrije Start

Maak kennis met de nieuwe e-learning Rookvrije Start

Op de ambassadeursconferentie is de nieuwe multidisciplinaire e-learning Rookvrij Start gelanceerd. De e-learning is een initiatief van de Taskforce en is bedoeld voor alle zorgverleners die gesprekken voeren met (aanstaande) ouders. Onder andere de volgende onderwerpen komen op interactieve wijze aan bod: risico's van roken voor, tijdens en na de zwangerschap, reageren op misvattingen, motivatie verhogen, doorverwijzen, voorkomen van terugval, ketensamenwerking. Er is accreditatie voor diverse beroepsgroepen. De e-learning is gratis voor ambassadeurs en 10 collega's.

Bekijk hier de trailer van de e-learning. Meer informatie over de e-learning vindt u op de website Rookvrije Start.

Richtlijn voor stoppen met roken bij zwangere vrouwen

Richtlijn voor stoppen met roken bij zwangere vrouwen

Waar kan ik een rokende zwangere vrouw naartoe doorverwijzen? Mag een arts nicotinevervangers voorschrijven aan zwangeren? Hierover leest u meer in het nieuwe addendum Behandeling van tabaksverslaving en stoppen-met-roken ondersteuning bij zwangere vrouwen dat de Taskforce op 4 oktober lanceerde. Op grond van wetenschappelijke literatuur en professionele overwegingen worden aanbevelingen gedaan over hoe stoppen-met-roken zorg tijdens de zwangerschap aangeboden zou moeten worden. Het addendum is bedoeld voor alle zorgprofessionals die in aanraking (kunnen) komen met rokende zwangere vrouwen. Het bijbehorende stroomschema geeft schematisch weer welke stappen je doorloopt bij de begeleiding en doorverwijzing van rokende zwangeren.

Teken ook met uw VSV of organisatie het groepsmanifest!

Teken ook met uw VSV of organisatie het groepsmanifest!

Om zichtbaar te maken dat u niet alleen, maar ook uw hele organisatie of VSV zich inzet voor een rookvrije start, heeft de Taskforce een groepsmanifest (A3-formaat) ontwikkeld. Dit groepsmanifest kunt u ondertekenen met alle betrokken collega's en op een goede zichtbare plek ophangen. Het is ook belangrijk om het persoonlijk manifest te ondertekenen. Met dit manifest (al ruim 1000 keer ondertekend!) maakt de Taskforce zichtbaar hoeveel mensen zich sterk willen maken voor een rookvrije start.

Bekijk hier het groepsmanifest (pdf) of ga naar de toolkit (waar ook een Word-versie te vinden is). Persoonlijk manifest nog niet ondertekend? Dat doet u hier!

Bureaukaart Rookvrije Start

Bureaukaart Rookvrije Start

De nieuwe bureaukaart Rookvrije Start helpt u om het gesprek aan te gaan met ouders over stoppen met roken. Op de kaart worden in een oogopslag de risico's van tweedehands en derdehands rook, voorbeeldvragen voor het gesprek en doorverwijsmogelijkheden toegelicht. De bureaukaart is gratis te bestellen via de Trimbos webwinkel (u betaalt alleen verzendkosten). 

In de media: wat motiveert jonge ouders?

In de media: wat motiveert jonge ouders?

Wat motiveert jonge ouders? In de WIJ Jonge Ouders en de Wendy is een aantal artikelen verschenen over roken en zwangerschap. Deze artikelen zijn geschreven voor de publiekscampagne Rookvrije Start voor alle kinderen. Deze campagne richt zich op de sociale omgeving van zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen. De omgeving speelt namelijk, net als de zorgprofessional, een cruciale rol bij het stoppen met roken. De artikelen kunt u in de wachtkamer of praktijk gebruiken om het gesprek aan te gaan. 

Nieuwsgierig? Bekijk de volgende linkjes:

Wat heeft omgeving van rokende zwangere nodig?

Wat heeft omgeving van rokende zwangere nodig?

Het Trimbos-instituut gaat in kaart brengen wat partners en de bredere sociale omgeving nodig hebben om te stoppen met roken en om de rokende zwangere te ondersteunen bij het stoppen. Dit najaar voeren wij daarom gesprekken met zowel verloskundigen en gynaecologen als partners, vriendinnen, moeders, zussen etc. van (rokende) zwangeren. We willen graag van verloskundigen en gynaecologen weten of en hoe de rokende omgeving begeleid wordt bij het stoppen met roken, en wat hierbij knelpunten en behoeftes zijn. Ook kunnen we nog hulp gebruiken bij de werving van de (rokende) omgeving van zwangeren.

Mogen we u (als verloskundige of gynaecoloog) interviewen of wilt u bijdragen aan de werving? Heel fijn! Neem contact op met dr. Linda Springvloet en Eefje Willemse, MSc (EWillemse@Trimbos.nl).

Smokefree Challenge

Smokefree Challenge

Op 1 november is de Smokefree Challenge (klassikale niet-rokenwedstrijd) voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs gestart. Er doen dit jaar ruim 250 klassen mee uit 13 regio's in Nederland. De aftrap vindt plaats op 2 november op het Scala College in Alphen a/d Rijn. Meer weten? Kijk op www.smokefreechallenge.nl.