Kun je deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
december 2012

K&Z komt op voor de rechten van alle kinderen die voor behandeling naar het ziekenhuis moeten. We zijn de spreekbuis voor kinderen en ouders en bevorderen de kind- en gezinsgerichtheid van de zorg.

Eerste digitale nieuwsbrief K&Z

Vanaf 2013 zal Kind en Ziekenhuis 3 keer per jaar een digitale nieuwsbrief versturen. Hierin houden wij u op de hoogte van relevant nieuws over kinderen in de zorg en interessante ontwikkelingen binnen K&Z.
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen in de toekomst? Klik dan op afmelden rechtsonder en u wordt automatisch verwijderd.

Zilveren en Gouden Smiley

Zilveren en Gouden Smiley

De bestaande Smiley wordt een Bronzen Smiley en Kind en Ziekenhuis introduceert daarnaast de Zilveren en Gouden Smiley. Daarvoor moeten ziekenhuizen gebruikmaken van de ervaringsmonitor van Kind en Ziekenhuis: voor de Zilveren Smiley eens in de drie jaar, voor de Gouden Smiley doorlopend. 

Lees verder

Pilot Gouden Smiley

In oktober startte Kind en Ziekenhuis een pilot om de procedure rond de nieuwe Smileys uit te testen. Negen ziekenhuizen doen eraan mee: Amphia Ziekenhuis (Breda); Deventer Ziekenhuis; Diakonessenhuis (Utrecht); Emma Kinderziekenhuis (Amsterdam); Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch); Maxima Medisch Centrum (Eindhoven); Scheper Ziekenhuis (Emmen); TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg); Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht). Zij gaan alle voor de Gouden Smiley.
De pilot duurt tot eind januari 2013 en wordt op 13 februari afgesloten met een werkconferentie, naast de deelnemende ziekenhuizen bedoeld voor alle ziekenhuizen die nog kind- en gezinsgerichter willen worden (en voor andere belanghebbenden). Vanaf dat moment kunnen alle ziekenhuizen een Zilveren of Gouden Smiley aanvragen.

Meer informatie over de werkconferentie & aanmelden

Op zoek naar ervaringen!

afbeelding deel uw ervaring

Het is de bedoeling dat ziekenhuizen die in de race zijn voor een Zilveren of Gouden Smiley zoveel mogelijk ervaringen verzamelen via de ervaringsmonitor. Zij kunnen daar direct van leren. Maar er zijn ook veel ziekenhuizen die nog geen gebruik maken van de monitor. Voor alle kinderen, ouders en familieleden in die ziekenhuizen is er de eigen ervaringsmonitor van Kind en Ziekenhuis. De ervaringen die zij delen worden gebruikt om de kind- en gezinsgerichtheid in het algemeen te verbeteren. Doordat Kind en Ziekenhuis onderwerpen die ouders en kinderen belangrijk blijken te vinden op de agenda kan plaatsen. En doordat in gesprekken over allerlei thema's Kind en Ziekenhuis heel goed weet hoe kinderen en ouders erover denken.

Werkt u in het ziekenhuis? Attendeer kinderen en ouders dan op de ervaringsmonitor: www.kindenziekenhuis.nl/ervaring

Hebt u zelf ervaringen in het ziekenhuis, die u wilt delen? Klik dan op onderstaande link. Deelname kost maximaal tien minuten.

Deel uw ervaring met uw kind in het ziekenhuis

In K&Z magazine

Magazine augustus 2012

K&Z Magazine verschijnt in april, augustus en december. Meer weten? Klik dan hier. Het decembernummer is net verschenen. Daarin onder andere, naast een artikel over de nieuwe Smileys:

'De kinderen hebben gewonnen'
Het is een jaar van mijlpalen voor de zorg voor kinderen in het ziekenhuis. Het Sophia Kinderziekenhuis bestaat 150 jaar, de Vereniging voor Kindergeneeskunde 120 jaar en Kind en Ziekenhuis 35 jaar. In die 35 jaar is met name in de begeleiding van kinderen grote vooruitgang geboekt. 'De kinderen hebben het in die periode gewonnen. Want aandacht voor hoe het met hen ging, was er eigenlijk niet', zegt Margreet van Bergen, oud-directeur van Kind en Ziekenhuis. Een kijkje in de geschiedenis.

Opinie: 20-wekenecho en spina bifida
Het aantal baby's dat in Nederland wordt geboren met spina bifida neemt snel af. Deels komt dit doordat veel toekomstige ouders die bij de 20-wekenecho horen dat ze een kind met spina bifida verwachten, kiezen voor abortus. De BOSK, vereniging van mensen met een lichamelijke handicap, plaatst vraagtekens bij deze ontwikkeling en benadrukt het belang van betere begeleiding rond de echo.

Smakelijk eten!
Vaak is het nog niet best gesteld met het eten op de kinderafdeling. Er is niet veel keuze en al ruim van tevoren moeten kinderen aangeven wat ze later willen eten. Maar steeds meer ziekenhuizen breiden de menukeuze uit en enkele ziekenhuizen zetten nog grotere stappen. Zij bieden meer spontane keuze, in wat de kinderen willen eten en wanneer. Op enkele plekken kunnen bovendien ouders op de afdeling eten, en dat is een grote vooruitgang.Twee pioniers - het Canisisius-Wilhelmina Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei - vertellen hoe het ook kan.

Word donateur en ontvang ons magazine

Powered by e-Vision