Kun je deze e-mail niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.
Actuele kennis over alcoholpreventie - November 2018

Editorial

Dit is de eerste nieuwsbrief van het Expertisecentrum Alcohol. Het expertisecentrum heeft als doel kennis over alcohol en alcoholpreventie toegankelijk te maken voor professionals in zorg, beleid en wetenschap. Onze ambitie is om hiermee bij te dragen aan effectieve alcoholpreventie. In deze nieuwsbrief leest u over de laatste ontwikkelingen op het gebied van alcoholgebruik, interventies en beleid.

De afgelopen maanden was er veel media-aandacht omtrent het Nationaal Preventieakkoord van VWS. Dit akkoord richt zich op het verbeteren van de gezondheid van Nederlanders en het kleiner maken van gezondheidsverschillen tussen groepen in de samenleving. Problematisch alcoholgebruik is hierbij één van de thema's, aangezien dit drinkpatroon kan leiden tot gezondheidsverlies voor het individu en schade aan anderen.

Het Preventieakkoord zorgt dat een groot aantal maatschappelijke partners komende jaren bijdraagt  aan alcoholpreventie. Het Expertisecentrum Alcohol krijgt een rol in het bundelen van de kennis en het borgen van de kwaliteit van de acties die de deelnemende organisaties uitvoeren binnen het Preventieakkoord Problematisch alcoholgebruik. Wij hopen dat onze expertise ertoe bij zal dragen dat er meer draagvlak ontstaat voor evidence based interventies en beleid.

Vanuit de wetenschap is er al veel bekend over effectieve maatregelen zoals beperking van alcoholreclame, vermindering van het aantal verkooppunten van alcoholhoudende drank en het structureel verhogen van de prijs. Deze maatregelen worden ook onderschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie. Niet al deze maatregelen hebben een plek gekregen in het Preventieakkoord. Maar het akkoord is wel een stap in de goede richting voor alcoholpreventie. In ons dossier Preventieakkoord Problematisch Alcoholgebruik bieden wij achtergrondinformatie bij de gemaakte afspraken.

Carmen Voogt, projectleider Expertisecentrum Alcohol

Agenda

Inspiratiedag studenten, alcohol, drugs en tabak

Woensdag 28 november 2018

De praktijk staat centraal: wat kunnen hogescholen en universiteiten, introductiecommissies, besturen van studentenverenigingen, en instellingen voor verslavingszorg concreet doen om problemen die ontstaan door alcohol- en drugsgebruik te voorkomen, te beperken en te verhelpen? Organisatie: Trimbos-instituut.

Lees verder

Congres Verslavingsproblematiek

Donderdag 14 maart 2019

Het congres over verslavingsproblematiek staat dit keer in het teken van verslavingsproblematiek bij tieners en jongvolwassenen en vindt plaats in Pullman Cocagne in Eindhoven. Het congres is gericht op alle hbo- en academisch opgeleide hulpverleners die werken met jonge mensen met (een risico op) verslavingsproblematiek. Organisatie: Euregionaal Congresburo.

Lees verder

11th International Conference on Nightlife, Substance Use and Related Health Issues

Woensdag 15 mei 2019 t/m vrijdag 17 mei 2019

The Club Health Conference brengt experts op het gebied van het beschermen en bevorderen van gezondheid in het uitgaansleven bij elkaar en vindt dit jaar plaats in EYE Amsterdam. De conferentie is bedoeld voor beleidsmakers, preventiewerkers, zorgprofesessionals, vervoerders en ondernemers in het en rond het uitgaansleven. Organisatie: The Club Health Conference.​

Lees verder

45th Annual Alcohol Epidemiology Symposium of the Kettil Bruun Society for Social and Epidemiological Research on Alcohol

Maandag 3 juni 2019 t/m vrijdag 7 juni 2019

Het 45ste KBS congres richt zich op epidemiologisch alcoholonderzoek, met als doel de sociale aspecten van alcoholgebruik in kaart te brengen en inzichten te verschaffen aan het gebruik van alcohol in de samenleving. Dit internationale congres zal gehouden worden in de Winkel van Sinkel in Utrecht. Organisatie: Kettil Bruun Society.

Lees verder

Cijfers alcoholgebruik

Onze selectie uit het nieuws.

Onze selectie uit het nieuws.
Kijk voor alle nieuwsberichten over alcohol en alcoholpreventie op de website.

RIVM: afname in alcoholgebruik onder Nederlandse bevolking

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde een onderzoek over de veranderingen in het voedingspatroon van Nederlanders. In dit onderzoek vergelijkt het RIVM het voedingspatroon tussen 2007 en 2010 met dat tussen 2012 en 2016.

Lees verder

Trimbos-instituut: Factsheet riskant alcoholgebruik in Nederland

Het Trimbos-instituut heeft een factsheet gepubliceerd over riskant alcoholgebruik in Nederland. Hierin worden landelijke cijfers uit 2016 gerapporteerd over riskant alcoholgebruik in de algemene bevolking van 18 jaar en ouder.

Lees verder

Trimbos-instituut: Alcoholgebruik door MBO- en HBO-studenten 2017

Het Trimbos-instituut heeft een factsheet gepubliceerd over de resultaten van de middelenmonitor MBO-HBO 2017. Deze monitor werd in 2017 voor de tweede keer uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees verder

HBSC-onderzoek: dalende trend in alcoholgebruik Nederlandse jongeren

Op woensdag 5 september is het nieuwe rapport van het HBSC-onderzoek (Health Behaviour in School-aged Children), over het welzijn en de gezondheid van Nederlandse jongeren (11-16 jaar) verschenen. Het HBSC-onderzoek wordt sinds 2001 elke vier jaar uit.

Lees verder

Gevolgen alcoholgebruik

Meta-analyse: Alcoholconsumptie risicofactor tuberculose

Een meta-analyse onderzocht de associatie tussen alcoholconsumptie en het risico op de ontwikkeling van tuberculose. De uitkomsten van 49 observationele studies werden vergeleken.

Lees verder

Meta-analyse: Mogelijke associatie tussen alcoholgebruik en slaapapneu

Een meta-analyse onderzocht of er een positieve associatie is tussen alcohol-, cafeïne- en tabaksgebruik enerzijds en obstructieve slaapapneu anderzijds. Data uit 14 observationele studies werd onderzocht.

Lees verder

Preventie

Meta-analyse: opvoedstrategieën effectief in veranderen intenties van tieners om alcohol te drinken

Een meta-analyse onderzocht de effectiviteit van interventies gericht op ouders met als doel het verminderen van alcoholgebruik door hun kinderen tot 18 jaar. De resultaten zijn afkomstig van 20 studies naar interventies die ouders voorzien van opvoedstrategieën.

Lees verder

Training en ondersteuning van gezondheidsprofessionals blijkt kosteneffectief in Nederland

Screening en kortdurende interventies in de eerstelijnszorg zijn bewezen effectief bij zware drinkers om alcoholgerelateerde schade te verminderen. Toch wordt dit weinig toegepast door gezondheidsprofessionals.

Lees verder

Nieuwe video: 7 dingen die je moet weten over alcohol

Het Trimbos-instituut heeft een filmpje gemaakt waarin de gevolgen van alcoholgebruik op een toegankelijke manier worden uitgelegd voor het publiek. In 4 minuten komen de belangrijkste feiten voorbij.

Lees verder

Beleid & wetgeving

Restricties op alcoholreclame in Ierland vanaf november 2019

Ierland kondigt in nieuwe wetgeving aan dat vanaf november 2019 alcoholadvertenties verboden worden op diverse plekken. Zo mag er geen alcoholreclame zijn binnen 200 meter afstand van een school, crèche of speeltuin.

Lees verder

Effectieve maatregelen om alcoholbeschikbaarheid te beperken in uitgaansgebieden

De alcoholgerelateerde schade is groot in uitgaansgebieden volgens Australische onderzoekers. In een systematisch review onderzochten zij welke maatregelen rondom alcoholbeschikbaarheid in uitgaansgebieden zijn geëvalueerd.

Lees verder

Redactie:
Lian Smeets, Carmen Voogt, Marjan Möhle

https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/nieuws/

powered by Aan Zee