Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Naar 18 jaar - nr. 20    

Vooraankondiging themaweek NIX zonder ID

Vooraankondiging themaweek NIX zonder ID

Van 7 september tot 14 september 2017

Ook dit jaar weer een themaweek NIX zonder ID

Voor het tweede jaar: een week extra aandacht voor NIX zonder ID. Met (lokale) acties en publiciteit voor het thema naleving en het spontaan tonen van ID bij aankoop van alcohol en tabak. Met de themaweek NIX zonder ID staat de leeftijdsgrens en het belang van naleving bij iedereen (jongeren, ouders, verstrekkers en gemeenten) weer op de kaart.

Wat kunt u van het Trimbos-instituut verwachten?

Een toolkit met (ondersteunende) materialen die u kunt gebruiken om lokale acties vorm te geven en aandacht te vragen voor het spontaan tonen van een ID en het checken van een ID bij aankoop van alcohol en tabak. Begin juni kunt u de toolkit en te bestellen materialen vinden op onze website naar18jaar.nl.

Wat kunt u straks vinden in de toolkit?

 • Verschillende artikelen die u voor lokale pers en kranten, verenigingsbladen, personeelskranten e.d. kunt gebruiken.
 • Een flyer voor jongeren met korte motivatietekst: help mee, toon je ID! (Te bestellen)
 • De complimentenkaarten waarmee toezichthouders complimenten kunnen uitdelen aan verstrekkers die op een juiste manier de ID-check hebben gedaan. (Te bestellen). Er zijn mooie prijzen voor verkooppersoneel te winnen.
 • Stappenplan voor toezichthouders: met onder andere een toelichting hoe ze de kaartenactie kunnen inzetten, tips voor het gesprek met  verstrekkers en samenwerking met preventie-professionals.
 • De postergenerator NIX zonder ID, waaraan nog een eigen logo of regionaal element kan worden toegevoegd
 • Verschillende filmpjes die geplaatst kunnen worden op websites of gedeeld via social media.
 • De NIX18 kalender (voor verkopers). Een makkelijke en leuke manier om snel de leeftijd te checken. (Downloadbaar drukbestand)
 • Voorbeeldbrief voor gemeenten over de week en het thema NIX zonder ID aan ouders, horeca en (sport)verenigingen.
 • Ballpoints met het logo van de themaweek (Te bestellen)
 • Voorbeeld persbericht, medio augustus in toolkit
 • TV-spot NIX18, vanaf uitzenddatum in september beschikbaar in toolkit.

Wat kunt u doen?

Als gemeenten, GGD 'en, preventie verslavingszorg, toezichthouders, NVWA en branche organisaties kunt u, met behulp van de toolkit, acties organiseren om het thema NIX zonder ID extra onder de aandacht te brengen. U kunt publiciteit generen, materialen beschikbaar stellen en verspreiden, een complimentkaarten-actie initiëren en ondersteunen, via eigen websites en social media aandacht geven aan de themaweek etc.

Graag horen wij van u of u aan de themaweek meedoet. Bij de start van de themaweek op 7 september willen we graag een extra persmoment organiseren vanuit een gemeente of lokaal c.q. regionaal inititiatief rondom de themaweek.

Heeft u ideeën of initiatieven die ook voor anderen inspirerend zijn? Of heeft u vragen? Mail naar naar18jaar@trimbos.nl
Want NIX18: dat doen we samen!