Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Rookvrije Start-    

Mijlpalen om trots op te zijn!

Mijlpalen om trots op te zijn!

Steeds meer professionals zetten zich in voor een Rookvrije Start. In korte tijd zijn er al heel wat mijlpalen bereikt. Zo zijn er inmiddels meer dan 500 ambassadeurs Rookvrije Start en hebben meer dan 1000 professionals de E-learning Rookvrije Start afgerond. Dit zijn aantallen om trots op te zijn! Op naar de volgende mijlpalen.

Benieuwd wat ambassadeurs doen? Lees de interviews met twee professionals, kinderarts Carole Lasham en klinisch verloskundige Irene Zuijdgeest, die elk op een eigen manier invulling geven aan hun rol als ambassadeur. 

Nascholingsavond: Addendum stoppen met roken voor zwangeren

Nascholingsavond: Addendum stoppen met roken voor zwangeren

3 september werd door het Nationaal Expertise Centrum Tabaksontmoediging (NET) weer een nascholingsavond op het Trimbos-instituut georganiseerd. Centraal stond het addendum stoppen met roken-ondersteuning bij zwangere vrouwen. Er werd gesproken over de risico's van roken tijdens de zwangerschap, de aanbevelingen vanuit het addendum, de ervaringen met het begeleiden van rokende zwangere vrouwen en het praktijkadvies van Nicotine Vervangende Middelen (NVM).  

Staatssecretaris Paul Blokhuis op bezoek

Staatssecretaris Paul Blokhuis op bezoek

Op vrijdag 5 oktober 2018 bezocht staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn en maakte hij kennis met de leden van Taskforce Rookvrije Start. De leden van de Tasfkorce Rookvrije Start maakten hun plannen voor komende jaren bekend. Zij willen onder andere dat per 2020 minder dan 5% van de zwangeren rookt. 

Lees hier meer over het werkbezoek van de staatssecretaris.

Zorgpaden stoppen met roken binnen VSV’s

Zorgpaden stoppen met roken binnen VSV’s

Het Trimbos-instituut is samen met de Takforce Rookvrije Start het project 'Zorgpaden Stoppen met Roken in de VSV' gestart. In de eerste fase van het project onderzoeken we óf en hoe er gewerkt wordt met zorgpaden binnen de 90 VSV's in Nederland. Ook zijn we benieuwd of de E-learning Rookvrije Start al door veel professionals gevolgd is en willen we weten of de aanbevelingen uit het Addendum bij de VSV's geïmplementeerd worden. Medio 2019 kunnen we met de opgedane kennis VSV's gaan ondersteunen bij het verder ontwikkelen van lokale zorgpaden.

Wij zijn van plan in december een vragenlijst uit te zetten bij alle VSV's. In een volgende nieuwsbrief informeren wij u hierover. Wilt u nu al meer weten? Neem dan contact op met Marieke van Aerde.

Badeendjes als gespreksstarter voor de JGZ

Badeendjes als gespreksstarter voor de JGZ

In 2017 heeft het Trimbos-instituut een verkenning uitgevoerd onder ruim 400 JGZ-professionals. Hieruit bleek dat bijna de helft van hen (46,8%) behoefte heeft aan gadgets om het gesprek te voeren over stoppen met roken. Dit was aanleiding voor het Trimbos-instituut om badeendjes te bedrukken met het Rookvrije Start-logo. Met deze badeendjes kunnen JGZ-professionals laagdrempelig in gesprek gaan over stoppen met roken / rookvrij blijven na de zwangerschap. Ook is het een zichtbare 'reminder' voor ouders om rookvrij te blijven of te worden.

De badeendjes kunnen door JGZ professionals via deze link gratis besteld worden (Je betaalt alleen de verzendkosten).

Heeft u het reclamespotje al gezien op tv?

Heeft u het reclamespotje al gezien op tv?

"Help een zwangere vrouw die gestopt is met roken, door niet in haar buurt te roken". De overheid vindt het belangrijk dat zwangere vrouwen niet roken vanwege de risico's voor het ongeboren kind. En dat ze hulp krijgen bij het stoppen, bijvoorbeeld van hun omgeving. Daarom is de publiekscampagne 'Rookvrije start voor alle kinderen' in oktober weer op tv en radio te zien/horen. De campagne geeft tips waarmee men zwangeren kan helpen te stoppen en rookvrij te blijven.

Kijk voor meer informatie over de campagne op de site van de rijksoverheid.