Bekijk de online versie.
Nieuwsbrief Rookvrije Start- 11    

E-learning Rookvrije Start gratis voor studenten

E-learning Rookvrije Start gratis voor studenten

Ben of ken jij een coördinator of docent van een opleiding in de zorg? Dan komen we graag met jou in contact. De Taskforce Rookvrije Start biedt haar e-learning voor opleidingen gratis aan. Zo is de e-learning op dit moment al ingebed in de opleidingen voor Verloskunde in Nederland. Verloskunde-studenten volgen de e-learning en kunnen vervolgens in een praktijkles oefenen met casuïstiek en de stappen van de V-MIS. De docenten zijn door het Trimbos-instituut getraind. We willen andere opleidingen in de zorg ook graag de mogelijkheid geven om de e-learning aan hun studenten aan te bieden. Door tijdens de studie al te oefenen met het stoppen-met-roken gesprek, wordt het in de toekomst makkelijker hierover een gesprek met ouders aan te gaan.

Wil je meer weten? Bekijk de flyer en neem contact met ons op via rookvrijestart@trimbos.nl.

Beeldverhalen nu ook beschikbaar als animaties

Beeldverhalen nu ook beschikbaar als animaties

Een op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij hebben moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Voor rokende (aanstaande) ouders met beperkte gezondheidsvaardigheden zijn er beeldverhalen ontwikkeld die goed aansluiten op hun leefwereld. Naast de fysieke boekjes zijn er nu ook geanimeerde versies ('filmpjes') van de beeldverhalen beschikbaar. Deze zijn er niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Arabisch, Berbers en Turks. Tijdens een consult kun je stukjes van deze animaties laten zien. Bijvoorbeeld de begrijpelijke uitleg over wat roken met de baby doet. Je kunt ook de link van de gehele animatie naar (aanstaande) ouders toesturen.

Bekijk alle info over eenvoudig communiceren én de geanimeerde beeldverhalen hier.

Leer werken met de CO-meter en ontvang ‘m tijdelijk gratis

Leer werken met de CO-meter en ontvang ‘m tijdelijk gratis

Uit het PROMISE-onderzoek blijkt dat zorgverleners positief zijn over het inzetten van een koolmonoxide (CO)-meter om zwangere vrouwen te motiveren om te stoppen met roken. Verloskundige Ilse Vloothuis uit Amsterdam zet al 3 jaar met veel enthousiasme en voldoening de CO-meter in. Ze merkt dat het veel indruk maakt op haar cliënten en dat het hen echt motiveert om te stoppen of rookvrij te blijven. "Rokende vrouwen geven aan: Ik wist wel dat roken slecht was voor de baby, maar nu zie je dat ook echt. En vrouwen die gestopt zijn zeggen echt: Wat geweldig om dit nu zo te zien", vertelt Ilse. De CO-meter is onderdeel van de V-MIS training geworden zodat ook andere verloskundigen en gynaecologen kunnen leren hoe zij de CO-meter als motiverend hulpmiddel inzetten.

Meer weten over de CO-meter en de ervaringen van Ilse? Bekijk de nieuwe handleiding. Wil je ook leren werken met de CO-meter? Vraag dan nu een V-MIS training aan en ontvang tijdelijk bij de training een gratis CO-meter t.w.v. 400 euro! Mail naar rookvrijestart@trimbos.nl.

Vernieuwde infographic maakt terugvalpreventie visueel

Vernieuwde infographic maakt terugvalpreventie visueel

Hoewel roken tijdens de zwangerschap lijkt te dalen, begint nog steeds bijna de helft van de vrouwen (43%) die succesvol zijn gestopt na de zwangerschap weer met roken. Welke vrouwen hebben meer kans om terug te vallen in het oude rookgedrag? En wat zijn de risico's voor het kind als er na de zwangerschap weer gerookt wordt? Hoe maak je dit als zorgverlener bespreekbaar met ouders? De vernieuwde infographic 'Rookvrij blijven na de zwangerschap' maakt dit op grafische wijze duidelijk. De infographic is weer up-to-date met de nieuwe prevalentiecijfers uit de Monitor Middelengebruik en Zwangerschap 2018. Je kunt de infopgraphic (of losse plaatjes daaruit) bijvoorbeeld gebruiken in een presentatie om dit onderwerp bij collega's onder de aandacht te brengen.

Gebruik maken van deze vernieuwde infographic? Download 'm hier!

Kort nieuws!

Kort nieuws!

  • Deze maand hebben weer veel mensen meegedaan aan Stoptober. Er zijn minstens 1350 zorginstellingen met materialen voor Stoptober voorzien. Het doel van de campagne is om rokers te stimuleren om in oktober 28 dagen te stoppen met roken. De actie werd dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door onder meer KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds.
  • In de toolkit Rookvrije Start staan kennisproducten (o.a. factsheets), materialen voor zorgverleners en voor ouders, filmpjes en best practices. De toolkit is vernieuwd en overzichtelijker gemaakt. Zo kun je nu gericht zoeken naar materialen die voor jouw beroepsgroep relevant zijn. Ook kun je vanuit de toolkit direct doorklikken naar info over de V-MIS, e-learning en de telefonische coaching Rookvrije Ouders. Neem gelijk een kijkje!
  • Vanaf 2020 mogen zorgverzekeraars geen eigen risico meer in rekening brengen bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma's. Dit geldt ook voor voorgeschreven nicotinevervangende middelen. De zorg wordt volgend jaar volledig vergoed uit de basisverzekering. Dat staat in het nationaal preventieakkoord. Lees het gehele artikel op Zorgwijzer.nl.